Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Liberecký kraj schválil první žádosti o kotlíkové dotace. Domácnostem putuje 52 milionů

Krajští radní schválili začátkem října prvních 339 žádostí o kotlíkové dotace ze strany nízkopříjmových domácností, které získají celkem více než 52 milionů na nové kotle. Nejvyšší zájem mají lidé o tepelná čerpadla.

Kraj celkem eviduje 607 projektových žádostí o dotaci. Informoval o tom v tiskové zprávě Filip Trdla, mluvčí Libereckého kraje. První schválené žádosti splnily požadavky – věcná kritéria, tzn. zda je žádost v souladu s vyhlášeným programem. Pokud ano, hodnotí se její formální stránka.

„S žádostí o finanční příspěvek na výměnu starého kotle za nový zdroj vytápění uspělo v této fázi hodnocení celkem 339 žadatelů, 20 žadatelů bylo pro nesplnění věcných kritérií vyřazeno a zbylých 13 žadatelů od své žádosti upustilo ještě před zahájením procesu hodnocení,“ uvedl Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Důvodem pro vyřazení žádosti bylo nejčastěji nesplnění podmínky nízkých příjmů. Limit příjmů v roce 2020 byl 170 900 korun a některé domácnosti dosahovaly vyšších průměrných ročních příjmů.

Je evidentní, že zájem o tepelná čerpadla stále trvá, o dotace požádalo 58 % zájemců. „Na jeho pořízení a instalaci mohou získat až 180 000 korun,“ dodal Trdla.

Velký zájem je také o automatické kotle na biomasu, to se týkalo 17 % žadatelů, na třetím místě s 15 % žadatelů jsou kotle na biomasu s ručním přikládáním. Na oba typy mohou lidé získat až 130 000 korun. Nejvýše 100 000 korun pak získají žadatelé na výměnu starého kotle za plynový kondenzační kotel, to má v plánu 10 % zájemců.

„Alokace je celkově schválených 108 milionů korun, to znamená i zastupitelstvo i rada schválila předfinancování a spolufinancování tohoto projektu,“ řekl Ulvr. Průměr na jeden projekt je podle něj 153 000 korun, pracovníci budou dále schvalovat ještě 235 žádostí. „Pokud by i těch zbylých 235 projektů bylo schváleno, tak je to nějakých 35 až 36 milionů, takže jsme celkem na nějakých 87 milionech korun," dodal. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vytapeni.tzb-info.cz

Štítky Liberecký kraj, kotlíkové dotace, topení, dotace, projekt, Jiří Ulvr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj schválil první žádosti o kotlíkové dotace. Domácnostem putuje 52 milionů  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.