Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Liberecký kraj pořídí elektromobily pro své sociální organizace, školy i zdravotníky. Díky evropským dotacím

PR článek

Dětské domovy, školy, záchranná služba a krajský úřad spolu s dalšími sociálními organizacemi získají nové vozy na elektrický pohon. Liberecký kraj je plánuje svým příspěvkovým organizacím pořídit do dvou let za podpory Evropské unie. Součástí projektu je také pořízení dobíjecích stanic, které rozmístí v kraji tak, aby je měly organizace k dispozici.

„Liberecký kraj začal využívat čistou energii díky elektromobilu Nissan Leaf již v roce 2015. Postupně se v krajském autoparku objevila další vozidla na elektrický pohon, rozrostl se také o auta s hybridním pohonem, trend v automobilovém průmyslu je víc než zřejmý,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Žádné silniční daně a dálniční známky

V plánu je pořídit celkem 34 elektromobilů, z toho 18 osobních vozidel, 10 vícemístných osobních aut, dále tři užitkové vozy a dvě středně velké dodávky. To jsou vozy kategorie M1, na každé takové vozidlo je určena dotace ve výši 300 000 korun. Kraj pořídí ještě jedno vozidlo, a to nákladní vůz do 3,5 tuny. To spadá do kategorie N1, dotace v tomto případě je 500 000 korun.

„Pokud žadatelé o dotaci prokážou, že vyměnili vozidlo na konvenční paliva za elektromobil, bude příspěvek navýšen o dvacetiprocentní bonus, to znamená 360 tisíc korun u kategorie M1 a 600 tisíc u kategorie N1,“ zdůraznil Jiří Ulvr, krajský radní po resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Elektromobily mají své výhody; jsou osvobozeny od některých nákladů souvisejících s jejich provozem, tedy silniční daně, dálniční známky nebo poplatků za parkování v městských zónách. Z nových vozů se bude radovat třeba Jedličkův ústav Liberec, Domov Sluneční dvůr, liberecký APOSS, dětské domovy v Podještědí a Jablonci nad Nisou, Střední škola hospodářská a lesnická ve Frýdlantu, Střední zdravotnická škola Turnov, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje či Středisko ekologické výchovy Libereckého kraje.

„Za sebe mám radost. Škola díky projektu Libereckého kraje doplní vozový park o dva elektromobily  pětimístný a vícemístný vůz. Oba vozy poslouží například pro převoz žáků na akce, které škola pořádá. Škola díky projektu získá nejen elektromobily, ale i dobíjecí stanici, která bude zřízena v areálu naší školy,“ uvedl ředitel SŠHL Frýdlant Miroslav Kudrna.

Na nové vozy se těší i v libereckém Jedličkově ústavu. „S plánem pořízení elektromobilů jsme spokojeni. Částečně omladíme náš vozový park a protože vozidla využíváme hlavně na krátké vzdálenosti v rámci Liberce, budou pro nás výhodnější než běžné vozy se spalovacími motory. Dále předpokládáme úsporu provozních nákladů a věříme, že to bude přínosem. Zkušenosti zatím s elektromobily nemáme, tak se těšíme na novou výzvu," řekl ředitel ústavu Vladimír Ptáček

Organizace získají také dobíjecí stanice

Kraj má v plánu projekt zrealizovat do dvou let, celkové náklady činí 43,5 milionu korun. Liberecký kraj zaplatí ze svého 32,1 milionu korun a předfinancuje příspěvek z evropských zdrojů, jehož výše činí 11,4 milionu korun. „Tato výše očekávané dotace zahrnuje předpokládané bonusy za v budoucnu zlikvidovaná vozidla na konvenční paliva. Výši bonusu však poskytovatel dotace potvrdí až po předložení dokladů při závěrečném vyúčtování projektu,“ upřesnil Ulvr.

Projekt počítá také s pořízením pěti chytrých dobíjecích stanic v Liberci, Jablonci, Semilech, České Lípě a Frýdlantu a s jejich umístěním do areálů příspěvkových organizací, u nichž v současné době Liberecký kraj připravuje projekty na fotovoltaické elektrárny. Kraj na každou dobíjecí stanici získá dotaci 60 000 korun, mohou však být využívány jen pro účely žadatele v souvislosti s pořízením elektromobilů. Dobíjecí stanice budou rozmístěny v kraji tak, aby je ostatní příspěvkové organizace v dojezdové vzdálenosti mohly využívat. Síť těchto stanic by se mohla v budoucnu rozšířit.


 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Liberecký kraj, elektromobil, projekt, dotace, Evropská unie, Liberec, Jiří Ulvr, Frýdlant, Martin Půta, Nissan Leaf

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj pořídí elektromobily pro své sociální organizace, školy i zdravotníky. Díky evropským dotacím  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.