Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Pomoc venkovským prodejnám. Liberecký kraj má letos k dispozici více peněz

PR článek

Program Obchůdek, který každoročně vypisuje Liberecký kraj, má za cíl podpořit venkovské prodejny a snížit tak pomocí dotací provozní náklady. Oproti loňskému roku je k dispozici více peněz a došlo také k navýšení maximální výše dotace. Žadateli mohou být podnikatelé i obce.

Vypsání programu Obchůdek 2021+ pro rok 2022 schválilo krajské zastupitelstvo 27. září. Jeho účelem je podpořit provoz prodejen v obcích do 1 000 obyvatel nebo v obcích do 3 000 obyvatel, jejíž místní části mají méně než 1 000 obyvatel a na jejichž území se nachází maximálně jedna maloobchodní prodejna s převahou prodeje potravin a nápojů.

„Venkovské prodejny nejsou jen místem, kde si člověk obstará běžný nákup, ale často je to i centrum setkávání zejména starších obyvatel. I proto má rozhodně smysl tyto prodejny na venkově zachovat, a právě dotační program Obchůdek 2021+ tomu výrazně pomáhá,“ uvedl Jiří Ulvr, člen rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Program bude zahájen od 1. listopadu 2022 a končí 13. ledna 2023. O dotaci mohou zažádat podnikatelé nebo obce, které maloobchodní prodejnu provozují.

Alokace programu byla oproti loňskému roku navýšena na 4,4 milionu korun. Čtyři miliony z toho poskytne Ministerstvo průmyslu a obchodu ze svého rozpočtu a 400 tisíc korun pak Liberecký kraj. Maximální výše dotace se zvýšila o 30 tisíc korun, nově činí tedy 130 tisíc korun.

Dotační podpora by měla snížit provozní náklady prodejen, tedy například mzdy pro personál, nájem za prostory prodejny včetně poplatků za energie či poplatky za platební terminál, telefon a internet.

Iva Richtrová provozuje prodejnu v Kunraticích již 16 let, zdědila ji po své mamince. I ona žádala loni o příspěvek a letos bude žádat znovu. „Velice nám dotace pomohla. Mohla jsem si koupit novou pultovou chladící vitrínu, neboť stará už dosloužila. Nyní bych chtěla investovat do vytápění, neboť máme původní 46 let stará akumulační kamna,“ uvedla.

Podrobný návod, jak postupovat při žádosti o dotaci, naleznou žadatelé na webových stránkách Libereckého kraje.

Ohodnoť článek

Štítky dotace, Liberecký kraj, Jiří Ulvr, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomoc venkovským prodejnám. Liberecký kraj má letos k dispozici více peněz  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.