Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Divoká prasata, neukáznění psi i šoféři. Piloty na letištích ohrožuje kde co, žádají o ohleduplnost

Není snad větší můrou pro pilota letadla, než když mu při přistávacím manévru na letišti vlétne do dráhy model letadla. Anebo když při usedání na plochu vyběhne před letadlo pes, kterého nahání jeho páníček anebo když se kolo letadla zaboří v hluboké díře a zůstane tam zaseklé. Na první pohled možná úsměvné scénky, na ten druhý, ale nebezpečné situace pro všechny aktéry. Na menších letištích v okolí bohužel nic neobvyklého.

„Prosíme veřejnost o součinnost při procházkách v okolí letiště s různými zvířaty, i dětmi. Bez koordinace je také volně nepouštíte na zahradu souseda, a i my očekáváme od majitelů rozumné chování a trošku odpovědnosti,“ vyzývá veřejnost předseda Aeroklubu Hodkovice Radek Zima.

Upozorňuje, že pes na přistávací dráze ohrožuje nejen sebe, případně majitele, který se ho snaží chytit, ale i život a zdraví letových posádek, o materiálních škodách nemluvě. „Pes ve vrtuli skutečně není hezký pohled a pilot nemá šanci zareagovat, zastavení motoru chvíli trvá, letadlo má výraznou setrvačnost a do některých úhlů prostě nevidíme,“ podotýká Zima. Upozorňuje také na hodkovickou anomálii, neboť na letišti mají v jeho jižní části nory chránění syslové, kteří jsou pro psi velkým lákadlem a ti jejich nory hrabáním významně zvětšují. Členové aeroklubu pak musí neustále chodit a obří díry hledat a zahrabávat, protože dosahují takových rozměrů, že v nich může uvíznout kolo letadla. A to přináší další nebezpečí.

Podobné situace řeší také na dalších letištích v regionu. „Letiště, které není oplocené, je lákadlem. U nás to není jinak. Lidé ho používají jako výběh pro psy, autodráhu. Žádný zákaz vstupu ani vjezdu pro ně neplatí,“ popisuje Jiří Barchánek z Pegas Air Clubu v Lomnici nad Popelkou. Podél přistávací plochy vede cesta, která je sice v dezolátním stavu, ale to nijak nebrání řidičům, aby si zde prověřovali své řidičské dovednosti. „Snažíme se tomu bránit a dáváme podél patníky, ale teď po zimě jsme je posbírali akorát uražené a napíchali je tam zpátky. Ovšem i tak tady jezdí, buď u nás na ploše anebo vedle po poli. Když na ně narazím, vyfotím a pohrozím policií, na chvíli to zafunguje. Ale zase přijedou jiní,“ přibližuje Barchánek. V souvislosti s tím vzpomíná na lapálii, která potkala kolegy z letiště ve Všeni, kam si přijeli drze zkoušet lidé s auty školu smyku a poničili celou leteckou dráhu. Případ pak řešila policie.

Přitom lidem, kteří se pohybují po letecké ploše, hrozí i pokuta až v řádu desítek tisíc korun. To ale takřka nikdo netuší.

Letiště bojují i proti přemnoženým prasatům

Nejenom neukáznění lidé, ale i divoká prasata přidělávají vrásky od starostí provozovatelům letišť. Prasata rytím dráhu ničí, a tak se snaží provozovatelé proti nim bránit všemi možnými prostředky. „Máme domluvu s mysliveckým spolkem, který se u nás stará o odstřel prasat,“ řekl pilot z Lomnice.

V Hodkovicích nad Mohelkou rovněž dochází k redukci stavu prasat jejich odstřelem. „Vedle redukce stavu střelnými zbraněmi je podél dráhy nainstalován elektrický ohradník, tak jak jsme upozorňovali na webu města, v AIPu i na našich webových stránkách. Prosíme veřejnost, aby se od něj a pohybující se techniky držela v rozumné vzdálenosti,“ žádá ve výzvě hodkovický předseda aeroklubu.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Sucharda, Letiště Lomnice n. P.

Štítky letiště, létání, bezpečnost, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divoká prasata, neukáznění psi i šoféři. Piloty na letištích ohrožuje kde co, žádají o ohleduplnost  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.