Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Na podporu venkova půjde v příštím roce přes 28 milionů korun

Přes 28 milionů korun má na rok 2024 připravených Liberecký kraj v programu na podporu venkova. Obce z něj mohou získat peníze na opravy chodníků, obecních budov či škol a školek, na nové veřejné osvětlení, vylepšení parků nebo náměstí či na rekonstrukce kulturních zařízení a podobně.

Jako emeritní starosta Studence dobře vím, jak důležité je získávat finanční prostředky na zajištění důležitých věcí, jež využívá každý občan v obci – ať už se jedná o chodníky, parky, parkoviště, či veřejné osvětlení,“ říká Jiří Ulvr (Starostové pro LK), člen rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.  

Každý rok Liberecký kraj posílá prostřednictvím dotačního programu do obcí přibližně stejnou sumu peněz. V minulosti díky Programu obnovy venkova mohli například v Bedřichově pokračovat ve výstavbě chodníku podél hlavní ulice, v obci Kobyly opravili místní komunikaci a v Olešnici částečně upravili náves. Obyvatelé Nové Vsi nad Popelkou se dočkali nového veřejného osvětlení.

Také v nadcházejícím roce mohou zájemci z programu žádat o finanční příspěvek na obnovu a údržbu technické infrastruktury, venkovské zástavby a občanskou vybavenost, úpravu veřejných prostranství, podporu vzdělávání a poradenství v oblasti rozvoje venkova a obnovy vesnice a na zvýšení kvality života na venkově.

Letos se rozdělilo přes 29 milionů korun, kdy jsme mohli zapojit zejména peníze z hospodářského výsledku díky vyšším daňovým příjmům. V roce 2022 činila částka v Programu obnovy venkova přes 26 milionů, v roce 2021 pak 27,2 milionu,“ dodal radní Ulvr. Letos je přichystáno 28,35 milionu korun.

Ohodnoť článek

Foto Liberecký kraj

Štítky podpora venkova, dotace, Liberecký kraj

Na podporu venkova půjde v příštím roce přes 28 milionů korun  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.