Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Tip na výlet: Pomník granátníků se ukrývá v lese u hranice kraje

V každém ročním období mají svůj půvab a rozhodně stojí za návštěvu. Dvě historické sochy granátníků, které stojí v lese v loveckém areálu na Valdštejnsku, najdete přibližně 4 kilometry od Bělé pod Bezdězem.

Areál Valštejnsko, který je kulturní památkou, vybudoval hrabě František Arnošt Valdštejn ve 20. letech 18. století a využíval ho k lovu i odpočinku. Nedaleko někdejší lesovny nechal postavit v polovině 18. století pozdně barokní pískovcové sochy granátníků v uniformách. Typické jsou pro ně valdštejnské barvy – modrá a žlutá. Granátníci připomínají války o rakouské dědictví ze 40. let 18. století.

Granátníci stojí u tzv. Růžové mýtiny, v jejímž středu je podsklepený kopeček, kde stávala dřevěná besídka. Od ní se rozbíhalo osm cest lemovaných lipami, na konci alejí stávalo šest pavilonů s různým využitím.

Aleje prošly v letech 2016 – 2019 revitalizací a přes dvacet stromů muselo být poraženo, nahradilo je šedesát nových lip.

V roce 2016 sochy granátníků poškodili vandalové, kteří jim urazili hlavy. Krátce na to policie pachatele dopadla. Sochy se dostaly do rukou restaurátorů a koncem roku byly opět kompletní. Lesy ČR tehdy provedly i zmíněnou obnovu alejí a nyní nechaly opravit také dřevěné přístřešky, které chrání granátníky.

Během renovace jsme sanovali a vyrovnali podpěry, opravili krovy a instalovali střešní modřínový šindel. Přebroušené je i zábradlí a oba přístřešky dostaly nový nátěr,“ řekl Václav Bašta, oblastní ředitel Lesů ČR pro severní Čechy. Obnova stála bezmála 300 tisíc korun.

K Pomníku granátníků se dostanete po zelené turistické značce po tzv. Bělské cestě anebo můžete jít například od hradu Bezděz po modré turistické značce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lesy ČR

Štítky výlet, Valdštejnský areál, Bělá pod Bezdězem, Pomník granátníků, kulturní památka

Tip na výlet: Pomník granátníků se ukrývá v lese u hranice kraje  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.