Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Novorozenecké oddělení v Lípě je dokončené

Nemocnice v České Lípě má již hotové novorozenecké oddělení. Funkční je již i jednotka intenzivní péče, která pomůže zejména dříve narozeným dětem.

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa dokončila rekonstrukci novorozeneckého oddělení. Obnovou prošly už v první polovině roku pokoje, včera uvedla nemocnice do provozu i novou jednotku intenzivní péče. Novorozenecká JIP zajišťuje péči o nezralé, případně nemocné novorozence.

Důležitou výhodou tohoto zařízení je neustálý kontakt matky s dítětem, řekla mluvčí nemocnice Kateřina Amrichová. Českolipská nemocnice je druhým největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji. Loni tam na svět přivedli 1105 dětí. Podle primáře dětského oddělení Josefa Guta zhruba každé desáté dítě potřebuje delší hospitalizaci.

„Dětí, které jsou nedonošené nebo mají poporodní problémy, přibývá. Důvodem je vyšší průměrný věk rodiček a také řada matek není během těhotenství úplně v pohodě,“ řekl primář. V takovém případě se podle něj ženy se svými novorozenci přesouvají z porodnice právě na novorozenecké oddělení.

„Novorozenecké oddělení bylo otevřeno na počátku 80. let, původní prostory již vzhledem ke svému stáří opravdu nevyhovovaly ani po stránce stavební, ani z pohledu současných moderních trendů v péči o novorozence, nezbytného zázemí pro matky ani z pohledu zázemí zdravotníků,“ uvedl generální ředitel nemocnice Pavel Marek. Modernizace oddělení stála podle něj bezmála pět milionů korun, s financováním pomohl Liberecký kraj, města a obce regionu i soukromí dárci. Novorozenecká JIP dostala zcela nový rozměr.

„Byla zde vybudována nová intermediální jednotka, speciální místnost určená pro fototerapii, izolace a také sesterna s průhledem na novorozence,“ popsal změny technický a provozní ředitel Jan Mencl. Oddělení má také laktační poradnu nebo nezbytné zázemí pro pacientky i lékařský a nelékařský personál. Při rekonstrukci prošly obnovou rozvody elektrické energie, nové jsou rozvody medicinálních plynů i vybavení a klimatizace.

Nemocnice v České Lípě letos investuje do modernizace, rozvoje a nového vybavení desítky milionů korun. Z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) získala 157 milionů korun na nové přístroje. Největší investicí bude magnetická rezonance, která zatím nemocnici chybí. Velkou investicí, která se přesunula z loňského roku, je výstavba nové hemodialýzy zhruba za 40 milionů korun. Hotová by měla být ještě letos na podzim. V nových prostorách by měla dialýza nabídnout větší komfort pro pacienty a personál, projekt počítá také s rozšířením kapacity.

Autoři | Foto Nemocnice Česká Lípa

Štítky nemocnice, Česká Lípa, novorozenecké oddělení, jednotka intenzivní péče, Liberecký kraj, Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s., Pavel Marek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novorozenecké oddělení v Lípě je dokončené  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.