Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Příští rok se začne s opravou dvanácti kilometrového úseku z Mimoně, bude stát dvě stě milionů

Nové silnice by se měli dočkat řidiči na trase z Mimoně na Mnichovo Hradiště. Trasa silnice se nezmění, dojde ale k jejímu rozšíření a přibude i třetí pruh ve stoupání.

Na jaře chce Liberecký kraj zahájit rekonstrukci frekventované silnice druhé třídy z Mimoně na Českolipsku směrem na Mnichovo Hradiště. Rekonstrukce včetně projektové přípravy přijde na více než 200 milionů korun, z toho zhruba pětinu by měl zaplatit kraj.

Na projekt žádá dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Silnice se ale nebude dělat celá, stavba nezahrnuje zhruba 1,5 kilometru zatáček u Horní Krupé. Tento úsek se bude dělat samostatně, řekl vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp.

Projektant na základě doporučení všech dotčených orgánů státní správy, hlavně policie, navrhnul napřímení úseku od hranice se Středočeským krajem. Měla se udělat přeložka, která by vedla ve skalním zářezu. „A jenom tenhle úsek by stál kolem 400 milionů korun,“ řekl Čáp. Krajští radní to odmítli, cena se jim zdála příliš vysoká. Silnice tak povede v původní trase, bude jen širší a přibude třetí pruh ve stoupání. Náklady budou podle Čápa zhruba desetinové.

„Projekt na tuto část se ale teprve připravuje,“ dodal. Pokud vše dobře půjde, měly by podle něj práce na silnici navazovat. Rekonstrukce silnice 268 od hranic krajů v Dolní Krupé po železniční přejezd v Mimoni potrvá dva roky. Silnice, která je důležitou spojnicí do bývalého vojenského prostoru Ralsko, je v nevyhovujícím stavu.

Rekonstrukce více než 12 kilometrů komunikace přijde podle projektu na 187 milionů korun. „Na celém úseku, co budeme dělat, zvýšíme únosnost stávající vozovky v celé šířce,“ řekla krajská radní pro rozvoj Radka Loučková Kotasová. Součástí projektu jsou i rekonstrukce dvou mostů a propustků, přeložky inženýrských sítí, výstavba autobusových zastávek nebo přestavba rozlehlé křižovatky v centru Kuřívod na okružní.

Liberecký kraj připravil celkem 16 projektů rekonstrukcí silnic, na něž chce z IROP získat 1,2 miliardy korun. Dokončeny jsou zatím jen tři projekty, na dalších se pracuje. Schváleny jsou už dotace například na rekonstrukci silnice druhé třídy 610 z Turnova na hranici se Středočeským krajem za více než 180 milionů korun, na rozhodnutí čekají projekty na výstavbu západního obchvatu Zákup na Českolipsku a na revitalizaci Žižkovy ulice v Jilemnici na Semilsku dohromady za 97 milionů korun. Za přispění fondů EU chce kraj také obnovit silnici z Doks na Dubou na Českolipsku nebo z České Lípy na Dobranov.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky silnice, opravy, Mimoň, Mnichovo Hradiště, projekt, rekonstrukce, okres Česká Lípa, Liberecký kraj, Středočeský kraj, Evropská unie, Radka Loučková Kotasová

Příští rok se začne s opravou dvanácti kilometrového úseku z Mimoně, bude stát dvě stě milionů  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.