Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jiráskovo divadlo se po letech dočká rekonstrukce za téměř 200 milionů korun

Po mnoha letech diskuzí by konečně mělo dojít na rekonstrukci Jiráskova divadla v České Lípě. Projekt na rekonstrukci je připraven a začít by se mohlo ještě letos.

Česká Lípa chce nejpozději příští rok zahájit rekonstrukci Jiráskova divadla. O jeho obnově se ve městě diskutuje zhruba 20 let, zvažovala se i výstavba nové divadelní budovy nebo přesun divadla do Kulturního domu Crystal. Po letech diskusí se ale město vrátilo k rekonstrukci staré budovy.

Autorem projektu je Adam Rujbr, náklady se odhadují na 180 milionů korun. Pokud vše dobře půjde, mohly by práce začít na sklonku letošního roku nebo v roce následujícím, řekla starostka Jitka Volfová. Projekt samotné rekonstrukce je připraven. „Bude se ještě dělat projektová dokumentace na interiéry, necháme si zadministrovat architektonickou soutěž. Chceme, aby do toho byli vtaženi jak ti, co jsou na jevišti, tak ti, co jsou v hledišti,“ doplnila Volfová.

Letos je na přípravu projektu a soutěže v rozpočtu pět milionů korun, s financováním nákladné rekonstrukce počítá město ve výhledu na další dva roky. Stavbu může Česká Lípa financovat ze svého i bez dotací, na účtech města se postupně nastřádalo zhruba 800 milionů korun. Na místě dnešního Jiráskova divadla byla roce 1907 vybudována městská tělocvična, kterou změnili v divadlo ve 30. letech minulého století.

Budova má špatnou vzduchotechniku a statiku a nárokům moderního divadla nevyhovuje. Radnice původně chtěla postavit divadlo nové, na projekt, který měl přijít na 300 až 400 milionů korun, se však nepodařilo získat dotace. Město se proto vrátilo k projektu rekonstrukce.

Novou podobu Jiráskova divadla představil loni v létě architekt Adam Rujbr, jehož projekt počítá s orchestřištěm a forbínou, prostorným hledištěm, ale i s kavárnou, bary, prostornými šatnami a toaletami a moderním zázemím pro divadelníky. Díky nově navrženému balkonu by mělo být v sále místo pro 360 diváků. Divadlo má být bezbariérové, nechybí v něm prosklený výtah do jednotlivých pater budovy. Hlavní vstup do divadla architekt přemístil do Panské ulice. Přestavba počítá také s průchodem z Panské do Jiráskovy ulice, který by se na noc uzavíral.

Autoři | Foto www.theatre-architecture.eu

Štítky divadlo, rekonstrukce, Česká Lípa, Jiráskovo divadlo, Jiráskovo divadlo (Česká Lípa), projekt, Jitka Volfová, Kulturní dům Crystal

Jiráskovo divadlo se po letech dočká rekonstrukce za téměř 200 milionů korun  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.