Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Turistům cestu do lokality Peklo komplikuje skála, která zasypala místní stezku

Národní přírodní památka Peklo se zejména na jaře stává hojně navštěvovaným turistickým cílem. Nachází se zde totiž lokalita s největším výskytem bledulí. V současné době ale komplikuje přístup turistům sesuv skály, která zavalila zdejší stezku.

Stezku v údolí Robečského potoka na Českolipsku zavalila skála. Přístup do lokality zvané Peklo, kam na jaře lákají turisty tisíce květů bledulí, je kvůli tomu omezený. Podle odhadů geologa jde o 100 až 150 krychlových metrů kamene, který stezku přehradil. Stezka uzavřená nezůstane, kdy ji bude možné opět volně projít, zatím ale není jasné. Lesy ČR teď řeší, jak ji co nejdříve zprůchodnit, řekl dnes lesní správce Jiří Hokr. Na případ upozornila Česká televize.

Lokalita zvaná Peklo je národní přírodní památkou s největším výskytem bledulí jarních v Česku. Podle Hokra už začínají rašit, a tak čeká, že zhruba do měsíce bude v údolí potoka rušno. Naučnou stezku, která údolím vede, ale zablokovala skála, která se zřítila z výšky zhruba 30 metrů. „Na většinu stezky se lidé dostanou, ale když dojdou k tomu závalu, měli by se obrátit a jít stejnou cestou zpátky,“ doporučil Hokr. Lidé by podle něj rozhodně neměli zával přelézat.

Peklo leží mezi obcí Zahrádky na Českolipsku a Českou Lípou. Robečský potok tady protéká pískovcovým skalním masivem a vytváří malebnou skalní průrvu v celkové délce asi čtyř kilometrů, na níž je naučná stezka. Skály v údolí narušují kořeny stromů a své zřejmě udělalo i střídání teplot letos v zimě. Podle Hokra proto chtějí Lesy ČR nechat posoudit stabilitu zdejších skal a připravují také kácení některých stromů.

Potok v romantickém údolí využívala v minulosti šlechta k výletům na loďkách. Za třicetileté, prusko-rakouské i druhé světové války sloužilo Peklo jako úkryt pro obyvatele okolních vsí před vojenskými oddíly. Údolí není zajímavé jen na jaře, kdy kvetou bledule, žije tam také zhruba 250 druhů hmyzu a velké množství ptáků, ryb a savců. Z chráněných druhů ptáků tam hnízdí třeba výr velký, ledňáček říční nebo skorec vodní. V létě lze využít i pískový rybník na dolním konci rokle ke koupání.

Autoři | Foto Město Česká Lípa

Štítky Peklo, rezervace, turistika, Lesy ČR, skála, údolí, jaro, bledule, Lesy České republiky, okres Česká Lípa, Česká televize, druhá světová válka, Česko, Robečský potok

Turistům cestu do lokality Peklo komplikuje skála, která zasypala místní stezku  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.