Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lukostřeleckou historii odhaluje nová výstava ve Vlastivědném muzeu a galerii

Věděli jste, že lukostřelci byli v České Lípě již od 16. století? Pokud se o nich chcete dozvědět něco víc, nenechte si ujít letošní výstavu ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě.

Letošní sezonní výstava Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě bude věnovaná místnímu spolku lukostřelců a sboru ostrostřelců. Jejím základem je 38 malovaných střeleckých terčů od místních umělců. Některé terče jsou prostřílené, ale velká část je nepoškozených, řekl kurátor výstavy a historik Jaroslav Panáček. Muzeum se po dvouměsíční zimní přestávce otevře příští týden ve středu, jeho sezonní výstava bude návštěvníkům přístupná od 15. března.

Motiv sezonní výstavy je každý rok jiný, loni to byly dámské portréty prezentující módu různých období. Tentokrát je věnovaná historii spolku lukostřelců, který působil v České Lípě minimálně od roku 1581, a sboru ostrostřelců, který oficiálně vznikl v roce 1813. „Byla to taková městská domobrana,“ uvedl Jaroslav Panáček. Jedním z prvních úkolů sboru bylo hlídání ubytoven a skladů ruské armády, která ve městě pobývala asi měsíc při tažení k Lipsku, kde se v roce 1813 odehrála největší bitva napoleonských válek.

Střelecké terče s nádechem umění

Střelecké terče sboru ostrostřelců byly velmi pestré, většinou bez klasických kruhů, jak je to obvyklé dnes. „Střílelo se na poměrně velkou vzdálenost, asi na 115 až 120 metrů, takže nějaké středové kruhy by tam neměly význam. Šlo spíše o to, aby se střelec trefil do toho terče,“ uvedl kurátor.

První nová výstava začne slavnostně ve čtvrtek 7. března. U příležitosti svých 70. narozenin představí dlouholetý českolipský okresní archivář Miloslav Sovadina svou fotografickou tvorbu.

Vystavené terče připomínají obrazy, motivy jsou různorodé. „Jsou to náměty biblické, náměty z různých pověstí, třeba o Vilému Tellovi, jak střílel na jablko na hlavě svého syna,“ uvedl Panáček. Některé terče zobrazují památky, třeba Rhodský kolos nebo hrady. Motivem dalších byla návštěva císaře či městské trhy. Většina vystavených terčů ke střelbě nesloužila, podle kurátora jimi byla vyzdobena spolková místnost střelců.

Jejich střelecká klání se dříve konala u hostince Střelnice. „Objekt je dochovaný. Spolkový dům lukostřelců, restaurace U Lukostřelce, byl zbořen,“ uvedl Panáček. Lukostřelci soutěžili každoročně ve střelbě z kuše na maketu dřevěného ptáka, který byl umístěn na vysoké tyči. „Kdo sestřelil poslední kus figury ptáka, byl vyhlášen králem střelců pro ten rok,“ dodal kurátor. Stejně jako kdysi používané pušky uvidí návštěvníci výstavy i historické kuše. V letním období si budou moci střelbu z kuše vyzkoušet děti.

Výstava věnovaná oběma spolkům potrvá v muzeu až do konce roku. To bývá na začátku roku na dva měsíce zavřené už tradičně. Ukázalo se totiž, že v lednu a únoru je návštěvnost nejslabší. Muzeum toho využívá k opravám a rekonstrukcím, které nelze provést za provozu. „Dělaly se drobné opravy. Dva měsíce jsme také připravovali nové výstavy a zároveň čistili veškeré expozice a doplňovali je,“ řekla vedoucí oddělení výstav českolipského muzea Jana Jermanová Jakubská.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky výstava, Česká Lípa, muzeum, Vlastivědného muzea a galerie, lukostřelec, Jaroslav Panáček, Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, historie, střelba, galerie, Vilém Tell, Miloslav Sovadina, Ozbrojené síly Ruské federace

Lukostřeleckou historii odhaluje nová výstava ve Vlastivědném muzeu a galerii  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.