Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čerpací stanice vody na Špičáku se dočká rekonstrukce

Čerpací stanice vody na Špičáku postupně dosluhuje. Severočeská vodárenská společnost se poroto pouští do její rekonstrukce. Opravy by měly začít v polovině srpna.

Spolehlivé dodávky pitné vody pro 6500 obyvatel zajistí modernizace čerpací stanice vody na Špičáku v České Lípě. Stanice čerpá vodu do vodojemu Špičák 2, v provozu je ale od roku 1987 a dosluhuje. Práce by měly být hotové do konce letošního roku, informoval Jiří Hladík, mluvčí Severočeské vodárenské společnosti (SVS), která je investorem. Modernizace stanice je jednou z 29 staveb za bezmála 103 milionů korun, které letos SVS na Českolipsku naplánovala.

„Stávající potrubí jsou zrezivělá, armatury jsou nefunkční a z původních tří vertikálních čerpadel je funkční pouze jedno, a v případě poruchy by tak hrozilo, že bude čerpací stanice mimo provoz. Rovněž elektroinstalace a rozvaděče jsou původní a je nutné zajistit soulad s platnými standardy,“ popsal Jiří Hladík současný stav zařízení, na němž je závislá zhruba šestina obyvatel města.

Svému stáří odpovídají podle mluvčího SVS objekty také po stavební stránce, vstupní dveře jsou zrezivělé, betonová podlaha se vlivem vlhkosti rozpadá, do objektu prosakuje podzemní voda. Stanice dostane například nová čerpadla. Oprava čeká i samotný objekt čerpací stanice. Severočeská vodárenská už staveniště převzala. „Vlastní stavební práce začnou v polovině srpna,“ dodal Hladík.

V České Lípě nejde o jedinou stavbu SVS. Už loni začaly práce na rekonstrukci přes dva kilometry dlouhého vodovodního přivaděče, který propojuje vodojemy Špičák a Stoupno. Práce tam začaly už loni na podzim a hotovo by mělo být letos v říjnu. Severočeská vodárenská pracuje také na rekonstrukci vodovodu a kanalizace v Lukostřelecké ulici. V rekonstrukci je také vodojem Hůrka, kde by mělo být hotovo do konce prázdnin.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rekonstrukce, čerpací stanice, Špičák, SVS, Jiří Hladík, Česká Lípa, Severočeská vodárenská společnost, okres Česká Lípa

Čerpací stanice vody na Špičáku se dočká rekonstrukce  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.