Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zasahující záchranáři od výbuchu i po týdnu trpí zdravotními problémy. Musí chodit na prohlídky

Desítky zdravotníků, hasičů či policistů, kteří zasahovali u výbuchu v Hamru na Jezeře na Českolipsku, musí kvůli chemikáliím uniklým při neštěstí preventivně k lékaři. Týkat se to bude 65 lidí, uvedla televize Nova. Preventivní prohlídky nařídila krajská hygienická stanice. Některé zasahující podle televize i týden po výbuchu stále trápí zdravotní problémy, například vyrážka či dýchací potíže. Přímo při výbuchu bylo zraněno osm lidí, z toho dva těžce. Jeden na následky zranění po dvou dnech v liberecké nemocnici zemřel.

Výbuch nastal v úterý 19. listopadu po nečekané chemické reakci v provozovně likvidace nebezpečných odpadů firmy Purum v Hamru na Jezeře. Kromě lidí zraněných při výbuchu muselo následně ošetření vyhledat i několik zasahujících záchranářů. Hygienici nyní nařídili, aby všichni zasahující podstoupili kvůli uniklým škodlivinám preventivní lékařskou prohlídku.

„Vyšlo najevo, že tam byly látky typu kyselina sírová a chlorovodíková, chlor, sirovodík a dimethylsulfid. A nelze vyloučit, že tam vznikaly i látky další," řekl televizi ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta. Zvláště sirovodík může podle něj způsobit vážné zdravotní problémy. „Třeba ten sirovodík může mít opožděné účinky v řádu několika dní," dodal. Někteří lidé, kteří na místě výbuchu zasahovali, již preventivní vyšetření podstoupili, uvedla Nova. Desítky dalších ještě vyšetření čeká.

Policie zatím neví, co výbuch způsobilo. Událost prověřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, zatím nikoho neobvinila. Firma se k možné příčině neštěstí nechtěla vyjadřovat.

Autoři | Foto HZS LK

Štítky neštěstí, zdraví, Hamr na Jezeře, výbuch, záchranáři, televize, Krajská hygienická stanice, TV Nova, Krajská nemocnice Liberec, okres Česká Lípa, Vladimír Valenta, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zasahující záchranáři od výbuchu i po týdnu trpí zdravotními problémy. Musí chodit na prohlídky  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.