Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Osobní válka místostarosty České Lípy. Z města už zmizelo asi dvacet vraků aut

Na vraky automobilů v ulicích a na parkovištích se letos zaměřili v České Lípě. Díky tomu už se zhruba dvou desítek aut zbavili. Zhruba polovinu nechala radnice odtáhnout, o zbytek se postarali sami vlastníci. V současné době je v ulicích vytipováno dalších 20 až 30 nepojízdných vozů, i když se to nezdá, je to věc, která je ve městě poměrně rozšířeným nešvarem, řekl místostarosta Jaroslav Turnhöfer (Živá Lípa).

„Přiznávám, že je to moje osobní válka, kterou jsem se rozhodl vyhlásit občanům, kteří si život usnadňují na úkor města tím, že někde odstaví svoje nepojízdné auto, nebo ho tam i s čísly nechají stát několik let, až obroste břízkami," řekl místostarosta. Vraky podle něj hyzdí vzhled míst, kde stojí, a mohou být i nebezpečné. „Mohou se okolo nich stahovat osoby bez domova, různí zlodějíčci, kteří zkoumají, co by ještě ukradli. O části auta, které jsou poházené okolo, se může někdo zranit, vytékající provozní kapaliny ničí životní prostředí," dodal.

Odstraňováním vraků a odstavených aut se snaží podle Turnhöfera město bojovat i proti nedostatku míst k parkování. Chybějí zejména na sídlištích. „Snažíme se postupovat razantně, pokud nám to zákon dovoluje, a na majitele, pokud se je podaří dohledat, tlačíme, aby vůz odstranili sami," řekl místostarosta. Tam, kde se majitele najít nepodaří, nechává město vrak odstranit na vlastní náklady. Legislativně to ale podle něj není jednoduchá záležitost, navíc celý proces je i časově náročný.

V letošním rozpočtu České Lípy je na sběr a likvidaci odpadu vyčleněno 44,5 milionu korun, v přepočtu tak radnice platí zhruba 1200 korun na obyvatele. Sami obyvatelé třetího největšího města v Libereckém kraji ale od roku 2010 za odpad neplatí a ani v příštím roce nebudou.

Autoři | Foto Město Česká Lípa

Štítky vraky, auta, ulice, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Osobní válka místostarosty České Lípy. Z města už zmizelo asi dvacet vraků aut  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.