Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Opomenutý kostel Mistra Jana Husa v České Lípě oživí koncerty

Kostel Mistra Jana Husa v České Lípě v příštím roce oživí řada koncertů. Ty se sem přesunou z Centra textilního tisku. V plánu je celkem šest koncertů komorní hudby.

Cyklus komorních koncertů v České Lípě se příští rok přesune z Centra textilního tisku do poněkud opomíjeného kostela Mistra Jana Husa Církve československé husitské. Významná sakrální památka navíc ukrývá mimořádné a cenné varhany, řekla Lucie Johanovská, mluvčí spolku pro duchovní kulturu ARBOR, který je mimo jiné hlavním organizátorem Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica. Předprodej vstupenek začal 2. prosince.

Cyklus komorních koncertů se v České Lípě uskuteční potřetí. Jeho uspořádáním se organizátoři rozhodli navázat na dlouholetou tradici Kruhu přátel hudby, který před několika lety ve městě zanikl. Od března do prosince příštího roku se v České Lípě uskuteční šest koncertů zaměřených na prezentaci komorní hudby v podání předních tuzemských interpretů, jako jsou Barbara Maria Willi, Roman Hoza, Irena Chřibková či soubory Kapralova Quartet, Epoque Quartet, Královéhradecký dětský sbor Jitro nebo Musica Bohemica Jaroslava Krčka.

„Kostel Mistra Jana Husa v městském parku nabídne díky své skvostné akustice a větší kapacitě lepší podmínky pro vyznění samotných koncertů. Stalo se také již zvykem, že každému koncertu předcházela přednáška o významné osobnosti, která se zapsala do historie České Lípy. V tomto trendu budeme pokračovat, jen témata samotných diskusí nasměrujeme více do hudebních souvislostí prezentovaného programu, představíme hlubší hudební i historický kontext,“ řekl předseda spolku ARBOR Martin Prokeš.

Stalo se už také tradicí, že je v koncertní řadě zařazen populárněji laděný open-air večer v altánu v Městském parku. Pro letošní rok vybrali organizátoři společný projekt Epoque Quartetu ve spolupráci s kytarovým duem Siempre Nuevo Matěje Frimla a Patricka Vacíka, kteří nabídnou klasické skladby i přesah do jazzu a tanga. "Koncert bude navíc součástí vzpomínkového programu na 5000 obyvatel České Lípy, kteří byli 15. června 1945 odsunuti do Německa," doplnila Johanovská.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky hudba, Lípa Musica, Č. Lípa, kostel, koncert, Česká Lípa, Jan Hus, Centrum textilního tisku, Mezinárodní hudební festival Lípa Musica, Barbara Maria Willi, Irena Chřibková, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opomenutý kostel Mistra Jana Husa v České Lípě oživí koncerty  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.