Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Teplo v České Lípě zdraží, domácnosti ale ve finále ještě ušetří

Přestože českolipská teplárna v příštím roce zdraží, díky snížení sazby DPH na deset procent ale domácnosti nakonec ještě ušetří.

Českolipská teplárenská ze skupiny MVV zdraží v příštím roce teplo a teplou vodu zhruba o 3,6 procenta. Domácnosti ale díky snížení sazby DPH z 15 na deset procent dokonce ušetří. Za gigajoule zaplatí přes 671 korun, zhruba o šest korun méně než letos, informoval mluvčí teplárny Jan Jukl. Průměrná čtyřčlenná domácnost, která ročně spotřebuje 25 gigajoulů tepla, díky tomu ušetří zhruba 150 korun za rok.

V případě pětileté smlouvy nabízí teplárna odběratelům zlevnění o čtyři procenta. Této možnosti využila většina odběratelů. Českolipská teplárna zásobuje nejen domácnosti v České Lípě, ale také v nedaleké Dubé. Tam domácnosti díky snížení DPH zaplatí příští rok za gigajoule 618 korun, o čtyři koruny méně než letos. Při průměrné spotřebě 25 gigajoulů za rok to znamená úsporu stokoruny.

O čtyři koruny méně zaplatí příští rok za gigajoule tepla také domácnosti v Liberci, kde se snížením sazby DPH cena klesne na 646 korun. V Jablonci teplo nezlevní. Včetně daně z přidané hodnoty budou domácnosti platit podle dohodnutého tarifu 584 nebo 599 korun za gigajoule stejně jako letos.

Českolipská teplárenská je součástí MVV Energie CZ, která patří k největším teplárenským skupinám v Česku. Působí v 15 městech, zejména na Moravě, v severních Čechách a na Vysočině. V České Lípě zásobuje teplem a teplou vodou zhruba 9000 domácností a 38 domácností v Dubé. Mimo domácnosti dodává tepelnou energii školám, úřadům či obchodním centrům. Na centrální soustavu je napojena polovina České Lípy. Spoluvlastníkem firmy je od loňského září Okresní stavební bytové družstvo Česká Lípa (OSBD), které koupilo téměř pětinu akcií firmy, pět procent drží město a 75 procent MVV.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky teplo, Česká Lípa, teplárenská, ČESKOLIPSKÁ TEPLÁRENSKÁ a.s., Dubá, Česko, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplo v České Lípě zdraží, domácnosti ale ve finále ještě ušetří  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.