Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

FOTO: V Zákupech se zřítila část zdi hospodářského dvora zámku. Sutiny prozkoumávají kynologové

V Zákupech se dnes zřítila část zdi zchátralého zámeckého hospodářského dvora, který je národní kulturní památkou. „Nikomu se nic nestalo. V sutinách nikdo nebyl," řekla krajská mluvčí hasičů Lucie Hložková. Zda hrozí zřícení další části, zatím nikdo neví. Statik Národního památkového ústavu se podle Hložkové dostaví v pátek. „Aby posoudil, v jakém to je stavu," dodala.

Hospodářský dvůr je jednou z nejohroženějších národních památek v Libereckém kraji. Vznikl ve druhé polovině 17. století. Navrhli ho význační italští stavitelé Giulio Broggio a Giovanni Domenico Orsi. Podle památkářů dvůr svou historickou hodnotou převyšuje přilehlý zákupský zámek. Ve vlastnictví státu je od roku 2003 a podle odhadu je na jeho celkovou obnovu potřeba 600 až 700 milionů korun. Dnes kolem 5:30 se zřítila část severozápadní zdi.

Kastelán zámku Petr Weiss odhadl, že spadla část zdi, která má na výšku asi deset metrů a na šířku pět metrů. „Dostali jsme hlášení ze sousední nemovitosti, že se nad ránem část hospodářského dvora zřítila. Je to to chlévské křídlo. Zůstalo nároží a jedno nebo dvě okenní osy odshora dolů spadly," řekl Weiss.

Památkáři už několik let usilují o obnovu hospodářského dvora. Na záchranu jeho nejcennější části získali před dvěma lety i evropskou dotaci přes 95 milionů korun. „Ta se ale netýká této spadlé části," uvedl Weiss. V první etapě chtějí památkáři zachránit bývalou konírnu, v níž bylo v minulosti ustájeno až 60 koní. Práce by měly začít letos, ale zatím se nepodařilo najít firmu, která opravu provede. První výběrové řízení skončilo neúspěchem a musí se opakovat. Finanční limit pro zakázku památkáři zvýšili na 127 milionů korun.

Autoři | Foto HZS LK

Štítky neštěstí, památky, Zákupy, FOTO, hospodářský dvůr, zámek, Národní památkový ústav, památková péče, Petr Weiss, Liberecký kraj, Giulio Broggio, Giovanni Domenico Orsi, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: V Zákupech se zřítila část zdi hospodářského dvora zámku. Sutiny prozkoumávají kynologové  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.