Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Poprvé v historii se zámek Zákupy otevřel v zimě veřejnosti

Naprosto výjimečně se včera otevřel veřejnosti zámek v Zákupech. Návštěvníci si tak mohli prohlédnout vybrané zazimované prostory.

Zámek Zákupy na Českolipsku se včera nezvykle otevřel veřejnosti. Zájemcům umožnil prohlédnout si vybrané zazimované prostory, je to poprvé v jeho historii. „Je to zcela výjimečně. Tady by ani zimní provoz nebyl možný. Je tady tolik původního materiálu, že by tomu zimní provoz uškodil,“ řekl kastelán zámku Petr Weiss.

Od začátku ledna do konce března nemají lidé moc šancí, kam zajít v Libereckém kraji na zámek či hrad. Z osmi státních památek je přístupný jen zámek Sychrov na okraji Českého ráje. Dnešními mimořádnými prohlídkami několika vybraných místností chtěli podle Weisse přiblížit, co se na zámku děje v době, kdy je uzavřený. „Rádi bychom vyvrátili, že se přes zimu nic neděje,“ uvedl kastelán zámku v Zákupech. Mimosezonní provoz vnímá jako daleko horší. „O hlavní sezoně to běží podle nějakého řádu, teď děláte ve ztížených podmínkách kolem nula stupňů,“ řekl Weiss.

Na dvou prohlídkových trasách je 35 pokojů a jejich úklid je podle kastelána náročný, i když se do něj zapojuje až deset lidí. „Trvá to několik týdnů, než se podaří vše uklidit a zakrýt. Na každý předmět máme ochranný potah,“ uvedl. Za nejhorší označil mytí barokních oken. „Nejsou v pořádku technicky. Jen otvírání oken samo o sobě je věc nepříjemná a hrozí vždy, že praskne nějaká tabulka. Navíc je to práce ve výšce,“ řekl Weiss. Rychlejší jsou podle něj práce spojené s přípravou zámku na zahájení sezony. „Je to očištěné a omyté, musíme to jen odkrývat,“ uvedl. Podle něj na to stačí dva týdny před otevřením zámku.

Sezona obvykle v Zákupech začíná na začátku dubna. Zámek patří k nejcennějším památkám v Libereckém kraji, loni si ho prohlédlo bezmála 30.000 turistů. V Česku je to ojedinělá ukázka císařské rezidence Habsburků, kterým zámek patřil od roku 1805. Dnešní podoba i interiéry odkazují hlavně na druhou polovinu 19. století. Zájemci si dnes mohli prohlédnout i místnost, která zatím není součástí žádné prohlídkové trasy.

"Podařilo se nám pod novodobým nátěrem najít fragmenty původní výzdoby z 19. století," uvedl Weiss. Podle něj chtějí místnost po rekonstrukci zpřístupnit ještě v této sezoně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ludvík Hradílek

Štítky ČR, památky, Zákupy, zámek, Petr Weiss, purkrabí, Liberecký kraj, okres Česká Lípa, Habsburkové, Sychrov, Český ráj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poprvé v historii se zámek Zákupy otevřel v zimě veřejnosti  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.