Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Česká Lípa obnovila pomník Eduarda Steffena, místního malíře a pedagoga

Město Česká Lípa nechalo obnovit pomník připomínající významnou historickou osobnost, Eduarda Steffena. Nový pomník se nachází v Městské parku nedaleko dolního jezírka.

Nový pomník je tvořen dvoumetrovým podstavcem z bílého mramoru a bronzovou bustou odlitou dle té původní. Navíc je pomník doplněn bronzovou šálou s malířskou paletou, stejně jako v původní podobě. „Občas se setkávám s názorem, že naše město nemá historii a že není na koho vzpomínat. Myslím, že právě Eduard Steffen je jednou z osobností, na které bychom vzpomínat měli,“ komentovala starostka Jitka Volfová.

Pomník poprvé spatřil světlo světa v červnu 1894 a odstraněn byl v roce 1941. Busta byla následně využita pro válečné účely. „Za repliku původního pomníku zaplatilo město 350 tisíc korun,“ řekla starostka.

Eduard Steffen je původně rodák z Vrchlabí. V České Lípě nastoupil jako asistent pro volné kreslení na Vyšší reálné škole. Poté vyučoval na augustiniánském gymnáziu a zasloužil se o vznik Vysazovacího a okrašlovacího spolku. Díky tomu vznikl Městský park, byl zalesněn Holý vrch a také vznikla rozhledna na Špičáku. Zároveň se Steffen hojně zapojoval do organizací různých oslav a byl dokonce městským zastupitelem.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky pomník, Eduard Steffen, Česká Lípa, malíř, městský park, Jitka Volfová, Vrchlabí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká Lípa obnovila pomník Eduarda Steffena, místního malíře a pedagoga  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.