Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Muzeum v Novém Boru nyní nabízí jedinečnou výstavu sklářského výtvarníka Vladimira Kleina

Sklářské muzeum v Novém Boru na Českolipsku se na rozdíl od jiných muzeí a galerií v Libereckém kraji otevřelo po pauze zaviněné koronavirovou pandemií už před dvěma týdny. Posunout přesto muselo celý výstavní plán. Aktuálně představuje práci jednoho z nejznámějších sklářských výtvarníků Vladimira Kleina u příležitosti jeho sedmdesátin. Zahájení bylo ale bez tradiční vernisáže, řekla ředitelka muzea Petra Ajšmanová.

„Museli jsme celý výstavní plán na letošní i celý příští rok posunout a tak výstavu pana Kleina necháme přes celé léto otevřenou, aby ji veřejnost vůbec měla možnost vidět," řekla Ajšmanová. Klein je jedním z nejznámějších novoborských výtvarníků. „Specifický je tím, že opracovává skleněnou hmotu dlátem, mechanicky jako sochař, což není úplně obvyklé," doplnila ředitelka muzea.

Hlavní letošní výstavou měla být podle ní výstava ke 150. výročí založení novoborské sklářské školy. „Výstavu jsme nechtěli přesouvat na příští rok, ani o ni přijít, tak jsme ji posunuli na podzim. Zahajovat ji budeme 25. září a bude až do konce ledna příštího roku. Všechny ostatní výstavy jsme už přesunuli na rok 2021 nebo 2022," řekl Ajšmanová.

Novoborské sklářské muzeum má ve sbírkách na 10.000 exponátů, nejstarší jsou z počátku 18. století. Na rozdíl od jiných podobných muzeí nemá expozice řazené chronologicky, ale představuje jednotlivé zušlechťovací techniky. „Naším cílem je vlastně edukace laického návštěvníka, který by odsud měl odcházet a umět rozpoznat základní techniky, kterými se sklo zušlechťuje," řekla ředitelka.

V muzeu tak mají expozici věnovanou malovanému sklu, rytému, broušenému nebo hutnímu sklu. Navzdory koronavirové pandemii pokračuje i rekonstrukce sousedního roubeného domu, který bude v budoucnu muzeu sloužit jako archiv, vzniknou tam i badatelny a přestěhuje se tam městské informační centrum. „Při rekonstrukci stavbaři odhalili tesaříka a plíseň, dům byl v mnohem horším stavu, než jsme čekali, a práce se proto zkomplikovaly," řekl Ajšmanová. Stavební část by přesto měla být hotova ještě letos, veřejnosti ale začne dům sloužit až v příštím roce. Velkou část rekonstrukce zaplatí Evropská unie v rámci česko-polského projektu Cesta skla.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, muzea, památky, sklo, Nový Bor, muzeum, výstava, Liberecký kraj, okres Česká Lípa, rekonstrukce, vernisáž, Evropská unie, pandemie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum v Novém Boru nyní nabízí jedinečnou výstavu sklářského výtvarníka Vladimira Kleina  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.