Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Místo, kde se ukrývali loupežníci. Braniborská jeskyně stojí za prozkoumání

Pokud se vydáte k Máchovu jezeru a nechcete se celý den jen plácat kolem vody, vydejte se do okolí. Vedle Muzea Čtyřlístků můžete navštívit také Braniborskou jeskyni.

Výlet k této jeskyni můžete odstartovat ve Starých Splavech, ze kterých je to jen 3 kilometry. „Tato ideální oblast pro rodinnou dovolenou nabízí víc než Máchovo jezero. Vydejte se do půvabné krajiny kolem jezera,“ láká radní Květa Vinklátová.

Pískovcová Braniborská jeskyně je dlouhá 44 metrů a 12 metrů hluboká. Na výšku má cca 6 metrů. Rozsáhlý útvar má za sebou bohatou historii. „Jeskyně za dob válek sloužila jako úkryt, což dokládá nápis „21. 12. 1741“ zasazený do vyrytého srdcovitého štítu, jehož cípy tvoří písmeno W, které značilo rod Valdštejnů,“ informoval mluvčí kraje Filip Trdla.

Údajně se v jednu chvíli stala Braniborská jeskyně úschovnou pro nejcennější koně. Alespoň podle zápisků profesora a kněze Řádu sv. Augustina Antona Amanda Paudlera. Podle něj Braniborská jeskyně poskytla útočiště lidem z Jestřebí v roce 1866 při pruském vpádu. 

Podle dalších legend se zde ukrývali i loupežníci a dokonce i strašný lesů pán. Výlet k Braniborské jeskyni je ideální pro parné letní dny. Rokliny totiž nabízí příjemný chládek.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Braniborská jeskyně, Dosky, Máchovo jezero, Liberecký, turistika, jeskyně, Květa Vinklátová, Valdštejnové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Místo, kde se ukrývali loupežníci. Braniborská jeskyně stojí za prozkoumání  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.