Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Senátorem v obvodu Česká Lípa bude senátor Vosecký

Senátorem ve volebním obvodu Česká Lípa bude Jiří Vosecký (SLK,STAN), zatím má 54,23 procenta hlasů. Vyplývá to z prognózy ČTK na základě sčítání hlasů na www.volby.cz. Druhý Vít Vomáčka (za ODS) dostal zatím 45,76 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo přibližně 11,05 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 30,92 procenta.

V prvním kole získal Vosecký 29,59 procenta hlasů, druhý Vomáčka 15,28 procenta hlasů. V obvodu Česká Lípa usilovalo letos o senátorský post deset kandidátů.

V roce 2014 zvítězil v České Lípě Jiří Vosecký (SLK). Ve druhém kole získal 59,32 procenta hlasů. Druhý skončil Karel Kapoun (ČSSD). Voleb se zúčastnilo devět kandidátů.

V horní parlamentní komoře je Vosecký místopředsedou mandátového a imunitního výboru, stálé komise senátu pro rozvoj venkova a členem výboru pro zdravotnictví a sociální politiku. V započaté práci v Senátu chce pokračovat, zmiňuje sociální věci a hlavně dopravu. „Jestli chceme rozvoj Českolipska a Libereckého kraje na Prahu z druhé strany, tak je potřeba udělat inteligentní dopravní napojení. To je nejdůležitější pro rozvoj do budoucna, tomu se chci věnovat," řekl Vosecký.

Jak koncem září uvedl pro Mladou frontu DNES, v Senátu mimo jiné spolupracuje na zákonu o sociálním bydlení, rád by dokončil proces schvalování zákona o toleranci 0,5 promile alkoholu v krvi, znovu chce také přeložit zákon o odpovědnosti politiků a úředníků, tedy pokud politik nebo úředník udělá škodu, bude škoda vymahatelná.

Vosecký se od 90. let se pohyboval v komunální politice. Byl starostou obce Okrouhlá (1996 až 2014 a 2016 až 2018), předtím šest let pracoval jako místostarosta. V letech 2008 až 2014 byl místopředsedou hnutí Starostové pro Liberecký kraj (SLK), které zakládal.

Narodil se 9. července 1951 v Novém Boru. Vyučil se v oborech strojní zámečník (1969) a strojník sklářských automatů (1979). Od roku 1969 pracoval čtyři roky ve Vagónce Česká Lípa a poté v letech 1973 až 2010 v Crystalexu Nový Bor. Má zkušenosti z řady organizací, například Euroregionu Nisa, u jehož zrodu stál. V minulosti také neúspěšně kandidoval ve volbách do Poslanecké sněmovny a v krajských volbách. Byl členem ČSSD a KDU-ČSL.

Vosecký žije v Okrouhlé. Je ženatý a má dva syny. K jeho zájmům patří včelaření a turistika.

Autoři | Foto Starostové pro LK

Štítky ČR, volby, senát, Česká Lípa, vosecký, vomáčka, Jiří Vosecký, Starostové pro Liberecký kraj, Vít Vomáčka, ODS, Starostové a nezávislí, Senát Parlamentu ČR, ČSSD, Karel Kapoun, Nový Bor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senátorem v obvodu Česká Lípa bude senátor Vosecký  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.