Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Doksy připravují revitalizaci dvou pláží na Máchově jezeře za miliony. Provozovat je bude město samo

Doksy chtějí příští rok zahájit revitalizaci dvou z pěti pláží na Máchově jezeře, hlavní a Klůček. Jejich modernizaci dosud komplikovalo velké množství majitelů a nájemců stánků a dalších staveb. Radnice by se s nimi chtěla buď dohodnout nebo zjednodušit vlastnickou strukturu. Cílem je vytvořit ucelené území s vyžitím pro sport, relaxaci i pro rodiny s dětmi, řekla starostka města Eva Burešová. „Aby to bylo krásné prostředí a člověk neměl pocit, že se tam zastavil čas," dodala.

První změnou bude, že město začne samo provozovat obě pláže, které od 90. let pronajímalo. Dlouholetá smlouva s firmou Regata Máchovo jezero vyprší na konci letošního roku a město ji prodlužovat nebude. „Regata měla pláže pronajaté s tím, že je tam spousta jiných vlastníků (objektů), kteří si provozují jednotlivé služby. A bylo to pro ně těžko uchopitelné," uvedla Burešová.

Její slova potvrdil předseda představenstva Regaty Vladimír Reichert. „Myslím si, že jedině město, které vlastní pozemky, může s těmi nájemci něco udělat. My ne. Takže budu držet městu palce, ať má nějakou koncepci a povede to nějakým směrem. Jinak to bude dál každý pes, jiná ves," uvedl Reichert. Vlastníků jednotlivých stánků a dalších objektů je podle něj mezi deseti až 15.

Obě pláže chce město upravovat po etapách na základě urbanistické studie. „Z ní budou vycházet jednotlivé kroky," uvedla Burešová. Náklady budou minimálně v řádu milionů korun. Co vše se bude dělat, záleží podle starostky na rozhodnutí zastupitelstva a vývoji ekonomiky. Studii chce radnice také představit veřejnosti. Původní plán byl už během listopadu, kvůli protikoronavirovým opatřením to ale podle starostky nebude zřejmě možné.

Za sezonu obě pláže navštíví od 50 tisíc do 70 tisíc rekreantů, denně za pěkného počasí to bývá až 5000 lidí. O údržbu pláží se stará v sezoně 11 pracovníků. Na hlavní jsou restaurace, dětské, beachvolejbalové a beachfotbalové hřiště, půjčovna šlapadel a lodiček i tobogán a další vodní atrakce. Klůček je klidnější pláž, stranou hlavních davů. Z atrakcí tam jsou ruské kuželky, šachy, vodní skluzavka a možné tam je i stanovat přímo na břehu jezera.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Regata Máchovo jezero

Štítky rekreace, Máchovo jezero, Doksy, pláž, Eva Burešová, revitalizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Doksy připravují revitalizaci dvou pláží na Máchově jezeře za miliony. Provozovat je bude město samo  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.