Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Třetí krematorium v Libereckém kraji testuje pece. Vzniká v Novinách pod Ralskem

V Novinách pod Ralskem zahájilo testování svých dvou pecí nové krematorium, které buduje majitel jablonecké pohřební služby a předseda Sdružení pohřebnictví ČR Ladislav Kopal. Podobné zařízení je zatím v Česku unikátní, pece americké výroby si dokážou poradit i s tělem morbidně obézního člověka vážícího 450 kilogramů. Tito zemřelí se zatím museli pohřbívat do země, i když si to třeba nepřáli, řekl Kopal.

V Česku funguje 27 krematorií, v Libereckém kraji jsou dvě - v Liberci a Semilech. Kremační pece, které se dnes v Česku standardně používají si ale podle Kopala dokážou většinou poradit jen s tělem o hmotnosti 130 až 150 kilogramů. Mohutnějších zemřelých ale podle něj stále přibývá, dnes je však nelze zpopelnit. Tuto mezeru chce svým zařízení v Novinách vyplnit. Dvě americké pece mohou navíc pracovat v nepřetržitém provozu. Dostatečnou má i kapacitu chladicích prostor.

„Když se kreslily plány na tohle naše zařízení, tak se všichni divili, proč mám tak obrovskou chladírnu, dnes už to všichni chápou. Snažili jsme se to nepoddimezovat. Navíc jsme tu na to měli prostor, a tak jsme si mohli dovolit udělat chladírnu na 200 rakví, k tomu máme mrazicí box na 30 rakví," řekl Kopal. Kapacita by tak měla být podle něj dostatečná i v současné době, kdy v souvislosti s koronavirovou pandemií zemřelých přibývá a v některých regionech kapacity nestačí.

S koronavirem přibylo zemřelých, počet se podle Kopala v závěru loňského roku zvýšil o 20 až 25 procent. S koronavirem se ale výrazně změnil přístup. „Lidé se bojí, nedělají obřady, změnila se naše práce," řekl. Lidé podle něj mají obavy. „Nevědí, jestli tam mohu přijít, kolik jich může přijít, tak řeknou, že raději nebudou dělat nic a sejdou se, až budou ukládat urnu," řekl majitel pohřební služby.

Kopal chtěl původně moderní krematorium postavit v Jablonci, setkal se ale s nepochopením. Své zařízení tak buduje v bývalé kancelářské budově uranového průmyslu. V přízemí už je kompletně hotová technologická část, a pokud vše dobře půjde, chtěl by Kopal s kremacemi začít 1. března. Dál se ale bude pracovat na prostorách pro veřejnost včetně obřadní síně. „To bych chtěl otevřít na Dušičky," řekl majitel krematoria. Součástí projektu je podle Kopala velké parkoviště pro příbuzné a pozůstalé a také úprava okolí areálu.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pohřebnictví, Liberecký kraj, krematorium, noviny, pec, Česko, Noviny pod Ralskem, Liberec, Semily, Dušičky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třetí krematorium v Libereckém kraji testuje pece. Vzniká v Novinách pod Ralskem  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.