Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Obyvatelé Doks nebudou muset platit vstupné na dvě pláže Máchova jezera

Obyvatelé Doks nebudou muset v létě platit za vstup na dvě pláže Máchova jezera, které má od letošního roku ve správě město. Jde o hlavní pláž a Klůček. Podle starostky Evy Burešové to je kompenzace pro obyvatele za omezení, jež jim přináší turistická sezona.

„A chceme i podpořit to, aby si místní lidé vytvořili vztah k tomuto místu také přes letní sezonu, protože jsou tací, kteří se mu vyhýbají a vstupné je jedním z důvodů," řekla starostka. Základní vstupné na hlavní pláž Máchovo jezera bylo loni v letní sezoně 70 korun.

Podle starostky se pravidla, která umožní obyvatelům bezplatný vstup na pláže, ještě připravují. „Nejspíš to bude vydání permanentky na základě občanského průkazu," uvedla Burešová. Předpokládá, že pravidla zveřejní město do května. Vstupné na pláže se v minulých letech obvykle začalo vybírat v červnu o víkendech, pokud bylo pěkné počasí.

Urbanistická studie přeměny pláží na Mácháči. Místu se vrátí lázeňský charakter

Lázeňský charakter a přírodní romantika by se měly navrátit hlavní pláži Máchova jezera podle urbanistické studie, kterou zveřejnily Doksy na webu. Lidé mohou k návrhům na proměnu pláže posílat své námitky nebo podněty k doplnění. Radnice chtěla...

Za sezonu hlavní pláž a Klůček navštíví od 50 000 do 70 000 rekreantů, denně za pěkného počasí to bývá až 5000 lidí. Hlavní pláž má více než pět hektarů, Klůček je o polovinu menší a klidnější. Radnice obě pláže dosud pronajímala, od letošní letní sezony je bude provozovat sama. Do budoucna plánuje i jejich proměnu.

Cílem je navrátit jim lázeňský charakter a přírodní romantiku. „Chtěli bychom letos zahájit přípravu nějakých věcí, na kterých se dohodneme, a příští rok bychom už s něčím začali," dodala starostka. Podobě areálu uškodila neregulovaná a nesourodá výstavba kiosků, stánků a přístřešků v porevolučních 90. letech minulého století. „Problematicky se také jeví stánkový prodej, kdy v sezoně zcela ovládá vstupní partie a pobřežní promenádu prodejem nezdravých jídel a pochoutek nebo nevkusným zbožím. Místa tak vypadají spíše jako tržnice než rekreační středisko," píše se ve studii, kterou si nechalo město zpracovat.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Regata Máchovo jezero

Štítky rekreace, Doksy, Máchovo jezero, pláž, léto, Eva Burešová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Doks nebudou muset platit vstupné na dvě pláže Máchova jezera  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.