Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Po červencových bouřkách je v některých studních v Dobranově nevyhovující voda

Minimálně ve čtyřech zaplavených studních v České Lípě - Dobranově po přívalových deštích z poloviny července kvalita vody podle rozborů nevyhovuje.

Výsledky mají hygienici zatím ze sedmi studní, tento týden by měli znát z dalších pěti a v úterý odeberou vzorky ještě ze tří, informovala krajská ředitelka odboru hygieny obecné a komunální Jana Loosová.

Přívalové deště zaplavily dvacítku domů

V důsledku intenzivních dešťů v noci ze 17. na 18. července dosáhl třetího, tedy nejvyššího, povodňového stupně Dobranovský potok a hasiči museli z vesnice, jež patří pod Českou Lípu, část obyvatel evakuovat. Voda se dostala do zhruba 20 domů. „A zasaženy byly i individuální zdroje pitné vody. Situace byla řešena přistavením cisterny s pitnou vodou," uvedla Loosová. Kvalita vody ze zaplavených studní se podle ní zjišťuje po opadnutí povodňové vlny a stabilizaci situace v daném území. „Odběr se doporučuje provádět minimálně za dva až tři týdny, když mezitím je studna používána a voda průběžně čerpána," dodala.

Pro obyvatele ze zaplavených oblastí je první kontrola jakosti vody bezplatná. V Dobranově hygienici otestují 15 studní. Hotové rozbory mají u sedmi a z nich z mikrobiálního hlediska nevyhovovaly čtyři studně. Podle Loosové voda v nich obsahuje velké množství Escherichia coli, což je indikátor fekálního znečištění, a koliformních baktérií, které jsou ukazatelem sekundární kontaminace či vysokého obsahu živin. Ve dvou studních navíc přítomnost živin potvrzoval i parametr zvaný TOC, který ukazuje celkové množství organických látek. „V jednom případě studna podle výstupu z laboratoře nesplnila absenci organoleptických vad v podobě pachu, zákalu, což mohlo být dané i přítomností nadlimitního množství železa. Jedna studna pak vykazuje nadlimitní množství dusičnanů," dodala Loosová.

Přívalové deště v polovině července v Libereckém kraji způsobily škody za zhruba 330 milionů korun, z toho téměř za 240 milionů v Liberci. Hasiči museli preventivně evakuovat dva dětské tábory a jeden kemp, a také část obyvatel Dobranova a Písečné v České Lípě. V Jablonném v Podještědí utrhl nápor vody jedno ze stavidel Mlýnského rybníka a hasiči ho museli provizorně opravit. Zasažené byly Kunratice u Cvikova, Lindava, Svitava, Cvikov, Velenice, Zákupy a další obce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, záplavy, Česká Lípa, hygiena, Dobranov, přívalový déšť, studna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po červencových bouřkách je v některých studních v Dobranově nevyhovující voda  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.