Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Obřadní síň krematoria v Novinách pod Ralskem bude dokončena až příští rok

Kvůli nedostatku materiálu a stavebních kapacit nebude ani o Dušičkách v provozu obřadní síň a zázemí pro veřejnost u nového krematoria v Novinách pod Ralskem na Českolipsku. Hotové tak bude až v příštím roce.

Informoval o tom majitel jablonecké pohřební služby a předseda Sdružení pohřebnictví ČR Ladislav Kopal, který zařízení buduje. Samotné kremační pece jsou ale v provozu už od poloviny března a osvědčily se.

Americké pece pojmou i morbidně obézní osoby

Nové krematorium je v České republice unikátní. „Dvě pece americké výroby si dokážou poradit i s tělem morbidně obézního člověka vážícího 450 kilogramů," řekl Kopal. Před jeho otevřením museli takové zemřelé pohřbívat do země, i když si to třeba nepřáli. Podle Kopala se zahájení provozu v době vrcholící pandemie ukázalo jako dobře načasované, počty zemřelých na jaře v souvislosti s koronavirem rychle rostly a řada pohřebních ústavů a krematorií nejen v Libereckém kraji byla na hranici svých kapacit.

Krematorium v Novinách může podle Kopala fungovat v nepřetržitém provozu 24 hodin, sedm dní v týdnu. Na rozdíl od jiných zařízení nepotřebuje technologické přestávky. Má navíc také dostatečné skladovací kapacity. „Do zdejší chladírny se vejde 200 rakví, mrazicí box pojme dalších 30," poznamenal. Už loni v závěru roku se podle něj počet zemřelých zvýšil až o čtvrtinu, a v prvním čtvrtletí dál rostl. Jen v Libereckém kraji podlehlo zatím koronaviru 1285 lidí, z toho přes 800 v prvních čtyřech měsících letošního roku.

Od poloviny března je v Česku v provozu 28 krematorií, z toho v Libereckém kraji tři. Mimo toho v Novinách na Českolipsku jsou krematoria také v Liberci a Semilech.

Kopal chtěl původně své krematorium vybudovat přímo v Jablonci nad Nisou, setkal se ale s nepochopením. Zařízení tak vzniklo v bývalé kancelářské budově uranového průmyslu. V přízemí už je zkolaudovaná a fungující technologická část a zázemí krematoria. V budoucnu tu chce ale Kopalova pohřební služba nabízet i obřady, na tom se ještě pracuje.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krematorium Likrem

Štítky služby, stavby, pohřebnictví, Liberecký, krematorium, Noviny pod Ralskem, okres Česká Lípa, Česko, pec, Liberecký kraj, obřadní síň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obřadní síň krematoria v Novinách pod Ralskem bude dokončena až příští rok  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.