Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ředitelství silnic a dálnic nezískalo výjimku pro stavbu přeložky silnice z Nového Boru do Dolní Libchavy

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nezískalo výjimku pro chystanou výstavbu přeložky silnice I/9 z Nového Boru do Dolní Libchavy u České Lípy. Žádalo ji kvůli zásahu do biotopů zhruba 50 zvláště chráněných druhů a rodů organismů.

Regionální mluvčí ŘSD Dana Zikešová uvedla, že zamítnutí nečekali, ale zároveň uvedla, že projekt chtějí upravit tak, aby vyhovoval požadavkům. Přeložka silnice první třídy má po dokončení výrazně odlehčit zejména přetížené spojnici mezi Novým Borem a Českou Lípou, po níž projede denně bezmála 16 000 automobilů. V úseku mezi Novým Borem a Dolní Libchavou chce ŘSD postavit zhruba 10,3 kilometru dlouhý úsek.

Žádost o výjimku nejprve v prosinci 2021 pro asi 4,5 kilometru trasy zamítl Krajský úřad Libereckého kraje a nyní v červnu pro zhruba 5,8 kilometru trasy i Správa CHKO České středohoří. Podle předsedy spolku Děti Země Miroslava Patrika neprokázala ŘSD veřejný zájem stavby. „Také chyběly důkazy, že nelze použít jiná opatření či modernizovat současnou silnici ke snížení škodlivých vlivů automobilové dopravy,“ uvedl.

Stavba má své odpůrce i mezi místními, hlasy proti se ozývají ze Slunečné nebo Skalice u České Lípy. Tamní obyvatelé se obávají poškození přírody, velkého zásahu do krajiny, rozdělení obhospodařovaných pozemků a také zátěže pro obyvatele v blízkosti plánované nové silnice. Petici proti plánované výstavbě této přeložky podepsalo na internetu přes 660 lidí.

Projekt projde úpravou

Rozhodnutí úřadů ŘSD překvapilo. „Všechny kroky s příslušnými organizacemi předjednáváme, proto jsme zamítnutí nečekali. Nyní vše analyzujeme a hledáme, jak projekt správně doplnit a upravit, aby požadavkům vyhovoval," uvedla Zikešová.

Rozhodnutí úřadů není pravomocné. „Novou silnici I/9 podporuje státní investor a města Nový Bor a Česká Lípa. Proti prvnímu rozhodnutí o nepovolení výjimky se již také odvolali. Počítáme, že podají odvolání i proti druhému nepovolení výjimky. O odvoláních rozhodne ministerstvo životního prostředí v Liberci a v Ústí nad Labem," dodal Patrik.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, silnice, stavby, ekologie, Česká Lípa, firmy, ŘSD, Ředitelství silnic a dálnic, Nový Bor, Dolní Libchavy, projekt, Miroslav Patrik, Děti Země, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitelství silnic a dálnic nezískalo výjimku pro stavbu přeložky silnice z Nového Boru do Dolní Libchavy  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.