Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Česká Lípa koupí chátrající dům v sousedství radnice na náměstí

Město Česká Lípa odkoupí od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových dům v Mariánské ulici, který stojí v rohu náměstí T.G.M. a přímo sousedí s radnicí. Výkup domu odsouhlasili na zářijovém jednání zastupitelé. Město za něj zaplatí 4,642 milionu korun.

Dům je léta neudržovaný. Jeho stav město opakovaně řešilo s původním majitelem, avšak neúspěšně. Kvůli rozpadající se střeše dokonce musela být na čas uzavřena Mariánská ulice. Nyní město zajistí provizorní opravu. Do budoucna pak plánuje dům kompletně zrekonstruovat a využít jej pro potřeby městského úřadu.

Koupě tohoto domu je pro nás opravdu důležitá. Nejen, že můžeme dům účelně využít, ale zároveň po jeho opravě zmizí z centra města objekt, který vzhled náměstí nyní výrazně hyzdí,“ podotkla starostka města Česká Lípa Jitka Volfová (ANO).

Stav domu se v minulosti řešil s majitelem několikrát, ten však dům neopravil. Před dvěma lety byl stav domu dokonce natolik špatný, že musela být uzavřena Mariánská ulice, a to do doby provizorního zajištění objektu. K rychlému řešení vzniklé situace tehdy městu napomohla firma MISTAV – CL, s.r.o. Před časem majitel domu zemřel a v dědickém řízení nemovitost i s pozemkem připadla Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, od kterého město nyní chce dům koupit.

Spolupráce mezi městem a Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových je velmi intenzivní díky pilotnímu projektu, pro který bylo město Česká Lípa před třemi lety osloveno jako první.

Tento projekt umožňuje samosprávám napřímo získat od úřadu majetek, který potřebují pro budoucí rozvoj. Městu Česká Lípa se tímto způsobem podařilo získat již 13 pozemků v nejrůznějších částech České Lípy,“ vysvětlila mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová. Polovinu pozemků město získalo bezúplatně, za zbylé zaplatilo město celkem zhruba 3,7 milionů Kč.

Ohodnoť článek

Foto Městský úřad Česká Lípa

Štítky zastupitelstvo, odkup domu, Mariánská ulice, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká Lípa koupí chátrající dům v sousedství radnice na náměstí  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.