Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V České Lípě už znají vítězný návrh na novou pobočku knihovny

Podobu nové pobočky knihovny už znají v České Lípě. V architektonické soutěži vybírali ze 48 návrhů a vítězem se nakonec stala pražské firma mh architects atelier. Podle jejího návrhu bude postavena knihovna na Jeřábkově náměstí.

Architektonickou soutěž na novou knihovnu vyhlásilo město Česká Lípa v květnu letošního roku, soutěžní návrhy mohli architekti podávat do poloviny. Přišlo celkem 48 návrhů nejen z České republiky, ale také Slovenska, Polska, Španělska a Velké Británie. Vítězové jsou nakonec z Česka.

Hodnocení soutěžních návrhů probíhalo dva dny. Vybrat mezi tolika návrhy nebylo vůbec jednoduché, nakonec jsme se však na výsledku jednomyslně shodli. Jsem velmi zvědavá, jak se budou vítězné návrhy líbit občanům,“ řekla starostka České Lípy Jitka Volfová (ANO).

Nyní bude následovat jednací řízení s vítězi soutěže o tom, kdo zpracuje projektovou dokumentaci.

Jelikož se jedná o velmi významnou stavbu, která město přijde na desítky milionů korun, je důležité, abychom znali názor veřejnosti a se zastupiteli se znovu shodli na tom, zda učiníme další krok a pustíme se do zpracování projektu,“ míní starostka.

Předností vítězného návrhu je efektivní řešení celé budovy, jak z hlediska ekonomických nákladů na výstavbu, tak i z hlediska budoucího provozu. Budova je moderní, ale respektuje historické centrum města. Disponuje zelenou střechou i rozlehlou terasou, kterou by mohli využívat návštěvníci knihovny. Bonusem je pak možnost efektivního hospodaření s dešťovou vodou, citlivě a jednoduše je také navržená proměna části Jeřábkova náměstí, kde je nyní parkoviště. Stavba nové knihovny má stát na Jeřábkově náměstí a její součástí by měly být i stávající objekty čp. 158 a 159. Součástí zadání architektonické soutěže bylo i řešení úprav Jeřábkova náměstí.

Předpokládaná výše investice je 210 milionů korun bez DPH a cílem soutěže bylo mimo jiné i tyto náklady ověřit tak, aby město mělo jasnou představu o budoucím financování.  

Veřejnosti budou všechny oceněné návrhy představeny v lednu 2024, v KD Crystal. Výstava začne 16. ledna.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Česká Lípa

Štítky knihovna, architektonická soutěž, návrh, vítěz, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Pěkné,ale dávejte pozor aby se místní šíbři na tom nenapakovali!!!!!!To víte pénízky milášči!!

Neděle, 19. listopadu 2023, 00:30Odpovědět

V České Lípě už znají vítězný návrh na novou pobočku knihovny  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.