Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Od ledna zdraží jízdné v městské hromadné dopravě v České Lípě

Cestující v České Lípě budou od ledna 2024 platit vyšší jízdné v městské hromadné dopravě. Za přestupní jízdenku od 1. ledna 2024 zaplatí cestující 25 korun namísto současných 20 korun při platbě v hotovosti a při bezhotovostní platbě zaplatí 20 korun za stejnou jízdenku namísto současných 12 Kč. 30denní a 366denní jízdenky se pak zdraží o 11 %.

Změna tarifu však přinese také prodloužení platnosti jednotlivé přestupní jízdenky a zavádí také novou skupinu obyvatel, kteří budou mít nárok na MHD zdarma, jde o dárce krve, kteří jsou držiteli zlaté medaile za více než 40 odběrů.  

Více než osmdesát procent nákladů na zajištění českolipské městské hromadné dopravy platí město Česká Lípa ze svého rozpočtu, méně jak pětinu činí tržby z jízdného. Náklady na zajištění této služby pro naše občany se neustále zvyšují, proto je třeba ceny zvýšit,“ uvedl místostarosta České Lípy Jakub Mencl (Živá Lípa).

Zatímco před dvěma lety město za MHD zaplatilo zhruba 56 milionů korun, v letošním rozpočtu již má na MHD vyčleněno sedmdesát milionů korun. „Snažili jsme se však i přes zdražení zachovat co nejrozumnější cenu. Zároveň je také potřeba znovu zdůraznit, že přestupní jízdenka, která bude nově platit 75 minut, tedy o patnáct minut déle než nyní, je přestupní pro všechny dopravní prostředky v systému IDOL, tj. pro linkové autobusy i vlaky. Jízdenku by tak neměli cestující vyhazovat, mohou ji využít opakovaně,“ podotkl Mencl.

Zachované bude cenové zvýhodnění pro cestující, kteří jsou držiteli měsíčního nebo ročního kupónu. „Celoroční jízdenka pro dospělého vyjde nově na dva tisíce korun, v porovnání s jednotlivým jízdným placeným v hotovosti tak stačí čtyřicet jízd a je zaplacená na celý zbytek roku. Roční jízdenka pro děti a studenty bude od ledna stát tisíc korun a vyplatí se každému, kdo jede ročně alespoň osmdesátkrát, tedy po dvou měsících dojíždění autobusem MHD do školy a ze školy,“ vysvětlil místostarosta Mencl.

Naposledy zdražili v České Lípě jízdné v MHD v srpnu 2021, tehdy cena jízdenek po deseti letech stoupla o cca 20 procent. K dalšímu zdražení pak došlo z rozhodnutí státu na jaře roku 2022, kdy došlo k úpravě slevy pro děti, studenty a občany od 65 let ze 75 % na 50 %. Městskou hromadnou dopravu v České Lípě zajišťuje od 1. dubna 2019 společnost BusLine MAD Česká Lípa s.r.o., smlouvu s městem má až do 31. března 2029.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky zdražení, jízdné MHD, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od ledna zdraží jízdné v městské hromadné dopravě v České Lípě  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.