Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Speciální přístroj pomáhá snížit u malých pacientů strach z odběrů krve

Pomyslné kouzelné obrázky promítané na kůži malého pacienta pomáhají na dětském oddělení českolipské nemocnice s odběry krve u malých pacientů. Zmíněné obrázky umí vyčarovat projekční hledač žil, který nově v nemocnici využívají při odběrech krve.

Přístroj významně pomáhá u dětí minimalizovat bolestivost zážitku. Dokáže totiž přesně a bezpečně posoudit stav žil, a tak je pak možné provést jejich optimální napíchnutí a odběr krve tak zkrátit na co nejkratší čas. Sníží se tím také bolestivost zákroku.

Přístroj se nám osvědčil a je využíván častěji, než se původně předpokládalo, další využití by mohl najít v naší odběrové místnosti. V zahraničí je používání obdobných přístrojů častější a jsme velmi rádi, že díky modernímu přístupu personálu nemocnice ho můžeme využívat i na českolipské pediatrii,“ říká Vladimíra Pindrochová z oddělení zdravotechniky Nemocnice s poliklinikou v České Lípě.

Princip hledače žil je založen na vyšší absorpci IR záření hemoglobinu oproti okolním tkáním. Díky tomu lze detekovat až o 80 % více neviditelných žil, a to včetně jejich hloubky. Ty jsou následně v reálném čase promítány přímo na kůži pacienta. Při odběru je možné zvolit hned několik typů zobrazení a jasu promítání, podle potřeby personálu nebo aktuálních světelných podmínek v ambulanci.

Použití projekčního hledače žil snižuje míru neúspěšnosti vpichu a zároveň zrychluje celkový čas odběru, což je zejména u dětí velmi žádoucí. Projekční hledač žil je uložen na mobilním rameni, a tak je variabilně využitelný, ošetřující personál při odběru nijak neomezuje a ten se tak může plně věnovat nejmenším pacientům.

Zkušenost s hledačem žil popisuje Tereza Rösslerová, maminka čtyřleté Adélky: „V dětské ambulanci bylo dceři nutné nabrat krev pro podezření na boreliózu. Malá měla pochopitelně strach, nikdy se s odběrem nesetkala. Sestřička byla velmi milá a klidná začala si s dcerou povídat, vysvětlila ji, že není třeba mít strach, že má kouzelný přístroj, který jim pomůže. Dcerka byla z barev a světýlek tak unešená, že samotný odběr absolutně nevnímala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa

Štítky projekční hledač žil, pediatrie, Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Speciální přístroj pomáhá snížit u malých pacientů strach z odběrů krve  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.