Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Dotace kraje pomůže s obnovou sklářského muzea v Kamenickém Šenově i cibulovité báně kostela v Žandově

Cibulovitá báň věže kostela sv. Bartoloměje v Žandově a sklářské muzeum v Kamenickém Šenově se dočkají obnovy, a to i díky individuálním dotacím Libereckého kraje. V obou případech podpoří kraj projekty na obnovu částkou jeden milion korun.

„Kostel sv. Bartoloměje v Žandově je původně gotický kostel, který byl v letech 1540 a 1682 přestavěn. Současná podoba odpovídá úpravám v pozdním baroku z roku 1775, kdy byla ke staršímu presbytáři přistavěna loď s plochým stropem. Kostel na přelomu tisíciletí vyhořel, hořela i jeho typická barokní cibulová báň, která bude po provizorním zastřešení znovu obnovena,“ uvedla náměstkyně hejtmana Libereckého kraje pro resort kultury, památkové péče a cestovní ruch Květa Vinklátová.

Kostel sv. Bartoloměje není v majetku církve, jak je u památek tohoto typu běžné, ale města. „Velmi oceňuji vedení Žandova, které se do obnovy kostela pouští a dává tím najevo, že mu na památce záleží a její stav mu není lhostejný,“ podotkla Vinklátová.

„Obnova cibulovité báně věže kostela sv. Bartoloměje je pro letošní rok vyčíslena na 6.345.369,37 korun včetně DPH. Milionová dotace Libereckého kraje pokryje zhruba 15 % z celkových výdajů,“ doplňuje mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla.

Také milionem korun formou individuální dotace pak Liberecký kraj podpoří i letošní část oprav Sklářského muzea Kamenický Šenov. „Rozpočet těchto oprav je na období 2024 celkem 4.029.298,97 korun včetně DPH. V tomto případě činí milionová dotace téměř čtvrtinu z celkových výdajů projektu,“ dodává mluvčí kraje.

„Sklářské muzeum Kamenický Šenov je kulturní památkou, která je charakteristickým zástupcem areálu tzv. exportního domu. Dům se vyznačuje náročným a reprezentativním provedením všech objektů. Klasicistní komplex z přelomu 18. a 19. století slouží v současnosti jako sídlo sklářského muzea. V havarijním stavu je střešní krytina, která je z nebezpečného azbestocementu a problémy vykazují také základy stavby,“ doplnila náměstkyně Květa Vinklátová.

Liberecký kraj podpořil od roku 2016 v rámci individuálních dotacích dohromady 82 projektů za souhrnnou částku přes 71 milionů korun. Jen v letošním roce bylo rozděleno z dotačního programu 22 milionů korun a na individuálních dotacích alokováno 18 milionů. Mezi obnovené památky patří zejména areál poutního kostela Navštívení Panny Marie v Horní Polici, zámek Vartenberk ve Stráži pod Ralskem či objekt bývalé sušárny chmele v Dubé.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením obce Žandov a Libereckého kraje

Štítky dotace, rekonstrukce, památky, Liberecký kraj, Kamenický Šenov, Žandov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dotace kraje pomůže s obnovou sklářského muzea v Kamenickém Šenově i cibulovité báně kostela v Žandově  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.