Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jablonečáci se v třídění odpadu zlepšují. Nejvíc frčí papír a sklo

Podle jablonecké radnice se Jablonečáci stále zlepšují v třídění odpadů. Za první půlrok vytřídili obyvatelé přes 900 tun odpadu, nejvíce sklo a papír. Navíc v ulicích přibyly i nové kontejnery.

Obyvatelé v Jablonci vytřídili za první pololetí 951 tun odpadu, což je zhruba o tři procenta víc než ve stejném období loňského roku. Nejvíc bylo skla a papíru. Pomohlo, že v ulicích přibyly další kontejnery. Na některých místech, kde lidé často upozorňovali na přeplněnost kontejnerů, je Severočeské komunální služby častěji vyvážejí, řekla mluvčí magistrátu Adéla Říhová. V Jablonci se do kontejnerů třídí papír, plasty, bílé a zelené sklo a do šedých nádob i kovy.

„Od začátku roku vznikla v Jablonci dvě nová stanoviště tříděného odpadu. Celkem jich máme 259 a počet nádob na tříděný odpad se vyšplhal na 914,“ řekl náměstek primátora Štěpán Matek. Radnice podle něj reagovala na zvýšenou konzumaci nápojů v letním období a žluté kontejnery na některých stanovištích nechává častěji vyvážet. „Plasty se standardně vyvážejí v úterý, 115 kontejnerů na 65 vybraných stanovištích se vyváží ještě v pátek,“ doplnila Barbora Šnytrová z magistrátu. K navýšeným svozům přibylo teď v létě dalších 30 stanovišť, kde bývaly kontejnery plné.

Magistrát dostává často od obyvatel upozornění na přeplněné kontejnery a nepořádek kolem nich. Lidem to vadí. „V mnoha případech by ale stačilo, aby lidé krabice před vložením do kontejneru rozložili a PET lahve sešlapali, potom by nádoby nebyly hned plné,“ poznamenal Matek. Kvůli tomu se musí kontejnery častěji vyvážet, což se prodražuje a výtěžnost neroste. Lidé podle Matka také často nerespektují značení, co do kterého kontejneru patří, což komplikuje následné dotřídění odpadu na recyklační lince.

Jablonec je jedním z mála měst, kde obyvatelé neplatí za likvidaci komunálního odpadu paušální poplatek, ale platí za popelnici. U nejčastěji používané 120litrové nádoby vyvážené každý týden platí domácnost 2788 korun. Cena se nezměnila už tři roky. Náklady města na odpadové hospodářství ale rostou. Loni Jablonec za odpad zaplatil 46 milionů korun, 28 milionů vybral od obyvatel a dalších 5,5 milionu dostal od společnosti EKO-KOM za tříděný odpad. Vedení města proto připravuje zdražení, podle Matka to může být až o 30 procent. Na podzim to projedná zastupitelstvo.

Autoři | Foto www.odpadrecyklace.cz

Štítky Jablonec, odpad, třídění, kontejner, třídění odpadu, papír, Štěpán Matek

Jablonečáci se v třídění odpadu zlepšují. Nejvíc frčí papír a sklo  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.