Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na jablonecké radnici je nová pamětní deska, připomíná architekta Karla Wintera

Ve vestibulu jablonecké radnice je nové pamětní deska věnována architektu Karlu Winterovi. Vytvořena byla z kamene a bronzu.

Funkcionalistická budova ze 30. let minulého století je nejvýznamnější a nejznámější Winterovou stavbou. Architekt nestojí jen za podobou samotné budovy a jejím řešením, ale navrhoval radnici do posledního detailu včetně osvětlení nebo klik. Město budovu postupně vrací do původní podoby, do její obnovy investovalo už přes 50 milionů korun.

Při odhalení pamětní desky byla dnes i Winterova vnučka Daniela Schejbalová z Hrádku nad Nisou. „Moc se mi to líbí, já sama jsem ho ale už moc nezažila, bylo mi čtyři a půl roku, když dědeček zemřel. Pak už jsem ho znala jen ze vzpomínek, z vyprávění,“ řekla. Winter podle ní projektoval hodně drobnějších staveb a také školy. „Například základní škola v Rynolticích je jeho dílo. Hodně se taky zaměřoval na výstavbu průmyslových objektů, továren,“ dodala.

Nejznámější Winterovou stavbou je ale jablonecká radnice, která patří k významným stavbám československé meziválečné architektury. „Moc se mi na tom líbí, že to byla komunitní stavba, že to mělo sloužit nejen tomu klasickému úřadování, bouchání razítek a jednání orgánů města, ale bylo tady kino, restaurace, obchody, kavárna, noční bar, tančírna,“ řekl při odhalení desky tajemník magistrátu Marek Řeháček. Winterovy návrhy byly velmi podrobné, v průběhu realizace vytvořil architekt kolem tisícovky výkresů.

Podle Řeháčka je výhodou, že se dochovala kompletní dokumentace a tak není potřeba, aby někdo původní interiéry dotvářel. „Když potřebujeme udělat lustr, tak sáhneme a máme Winterův lustr, když potřebujeme dveře včetně kliky, tak je to rozkreslené do posledního detailu. S jeho výkresy pracujeme do dneška,“ řekl. Podle původních výkresů tak nechávala radnice při rekonstrukci sálů vyrobit třeba nový nábytek nebo lustry. Vestibul zdobí nové lampy vyrobené podle původních Winterových návrhů, při stavbě ve 30. letech na ně nezbyly peníze.

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky Karl Winter, radnice, pamětní deska, architekt, lustr, Marek Řeháček, Hrádek nad Nisou, Rynoltice

Na jablonecké radnici je nová pamětní deska, připomíná architekta Karla Wintera  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.