Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kamiony vozí do Smržovky odpad z Anglie. Během týdne jich bylo devět

Vlastně jen náhodou se přišlo na to, že jedna z provozoven se stává cílem kamionů plných plastového odpadu, který sem řidiči vozí až z Anglie. Zjistila to minulé úterý hlídka celníků, která se kamion na silnici 65 rozhodla zkontrolovat.

Po zastavení vozidla řidič celníkům uvedl, že jede ze Smržovky a veze náklad plastového odpadu. „To potvrdila kontrola nákladového prostoru, při které celníci zjistili, že se jedná o směsný odpad, přesněji o různé plastové obaly,“ řekl mluvčí libereckých celníků Martin Stočes. Podle něj k přepravovanému nákladu předložil řidič dodací list, ovšem vozidlo nebylo vybaveno povinným označením „A", značící přepravu odpadů.

V průběhu kontroly vozidla si celníci navíc všimli v kabině řidiče mezinárodního přepravního dokladu, ve kterém bylo uvedeno, že náklad odpadů byl naložen v Anglii, s místem dodání v České republice, konkrétně byla v dokladu uvedena Smržovka. „Řidič auta celníkům sdělil, že tento odpad skutečně naložil v Anglii, jak je uvedeno v dokladech, a jel s ním na Smržovku, kde pouze dostal nový dodací list a pokračuje do Srní u České Lípy, jak je uvedeno v dokladech,“ dodal mluvčí.



Na základě těchto zjištění celníci pojali podezření, že celá doprava může být nezákonná a informovali Českou inspekci životního prostředí v Liberci, která poté dorazila na místo kontroly a případ si po prošetření na místě převzala.

Poté celníci společně s Českou inspekcí životního prostředí zkontrolovali provozovnu ve Smržovce. „Tam zjistili, že jen od začátku týdne zde bylo složeno již 8 kamionů s plastovým odpadem a provozovatel při kontrole nebyl schopen předložit žádné povolení k uskladnění plastového odpadu či k jeho zpracování,“ uzavřel Stočes.

Autoři | Foto Celní správa LK

Štítky odpad, Anglie, Smržovka, celníci, Česká inspekce životního prostředí, Česko

Kamiony vozí do Smržovky odpad z Anglie. Během týdne jich bylo devět  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.