Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jablonecké varhany se dočkají restaurování. To odstartuje koncert Končíme & Začínáme

V pátek 8. listopadu proběhne v kostele Nejsv. Srdce Ježíšova na Horním náměstí v Jablonci koncert s názvem Končíme & Začínáme. Ten bude rozloučením s jabloneckými varhany. Ty totiž utichnou, naštěstí ale ne navždy. Konečně se dočkají opravy.

Jablonecké varhany rozdávají radost v kostele dlouhé roky. Vznikly v roce 1932 a od té doby fungují bez větších oprav. Nyní se konečně dočkají restaurování. A to díky snaze katlické farnosti a Nadačního fondu Jablonecké varhany.

Společně se jim totiž podařilo získat dostatek finančních prostředků. „Díky dárcům se nám formou adopcí píšťal podařilo vybrat bezmála dva miliony,“ uvedla Irena Kreiselová z nadačního fondu. Město by mělo přidat na restaurování milion a Liberecký kraj přislíbil 500 tisíc.

Dokonce se už podařilo vybrat i firmu, která rozsáhlou rekonstrukci provede. Najít ji přitom nebylo vůbec snadné. „Některé firmy měly plno dlouhé roky dopředu, nakonec byla ze tří zbývajících firem vybrána společnost z nedalekého Budyšína,“ sdělila Kreiselová. A právě zahájení rekonstrukce proběhne v rámci slavnostního večera 8. listopadu od 18 hodin.

Těšit se můžete na vystoupení sboru Iuventus, gaude! pod vedením Tomáše Pospíšila. Během večera se setkáte i se zástupci restauratorské firmy Hermann Eule Orgelbau.

Autoři | Foto Nadační fond Jablonecké varhany

Štítky varhany, Končíme & Začínáme, restaurování, Jablonec, Tomáš Pospíšil, Liberecký kraj, koncert, Budyšín

Jablonecké varhany se dočkají restaurování. To odstartuje koncert Končíme & Začínáme  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.