Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do jablonecké nemocnice se vrátí odběrové místo. Pro samoplátce ale nebude

Odběrové místo, které začne od pátku 24. července znovu sloužit v Nemocnici v Jablonci nad Nisou, nebude určené pro odběry samoplátců. Využít ho budou moci pacienti s podezřením na koronavirus, u nichž testování nařídí praktický lékař nebo hygienici, řekla mluvčí nemocnice Petra Hybnerová. Nemocnice podle ní nebude stavět odběrový stan, ale vyčlenila místnost v provozní budově. Na Jablonecku přibylo nakažených, a Liberecký kraj chce tímto způsobem zvýšit dostupnost testování.

V Libereckém kraji budou muset kvůli zvýšenému počtu nově prokázaných případů covidu-19 od pátku 24. července lidé při návštěvě ve všech zdravotnických zařízeních, při nákupu v lékárně a ve vybraných zařízeních sociálních služeb znovu nosit roušky. Veřejné dopravy se to zatím netýká, hygienici zatím ani neomezují naplánované akce.

Nakažených v Libereckém kraji dál přibývá. Nejhorší je situace na Jablonecku, kde podle aktualizovaných údajů ministerstva zdravotnictví (MZCR) připadá za poslední týden přes 24 nemocných na 100.000 obyvatel. Horší je v zemi situace jen na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. V kraji od začátku pandemie testy odhalily 358 nakažených, o šest víc než v úterý ráno. Z nemoci se aktuálně léčí 102 lidí, dva jsou hospitalizováni na infekčním oddělení. „Jejich stav ale není vážný a nevyžaduje plicní ventilaci," řekl mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář.

Zpřísněná opatření, která od pátku nařídili hygienici, nepřinesou v nemocnicích žádnou zásadní změnu. Už od začátku července platí v Libereckém kraji v nemocnicích zákaz návštěv s výjimkou případů, kdy k tomu svolí ošetřující lékař, a otců u porodu. Povinné je také nošení roušek. Zásoby jsou v nemocnicích dostatečné a předzásobily se i lékárny. „Už jsme v nemocniční lékárně zaznamenali zvýšený zájem o roušky a respirátory, zásoby jsou ale dostatečné," řekla mluvčí českolipské nemocnice Kateřina Amrichová.

Omezení návštěv zvažovali v souvislosti se zvýšením rizika nákazy například v Domově seniorů v Liberci - Františkově. Nakonec ale mohou návštěvníci moci dál chodit od 10:00 do 17:00. Nejen v budovách, ale v celém areálu jsou ale podle ředitele Jana Gabriela pro návštěvníky povinné roušky a například v místní cukrárně mohou návštěvníci jen nakoupit. „Není možné tam společně s klienty posedět a konzumovat," řekl ředitel. Při vstupu také měří návštěvníkům teplotu. Domov je jediným v kraji, kde se na jaře nákaza objevila u jednoho z pracovníků a dvou seniorů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, koronavirus, Liberecký, nemocnice, Liberecký kraj, okres Jablonec nad Nisou, Nemocnice Jablonec nad Nisou, návštěva, rouška, Jan Gabriel, Krajská nemocnice Liberec, okres Karviná, okres Frýdek-Místek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do jablonecké nemocnice se vrátí odběrové místo. Pro samoplátce ale nebude  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.