Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Malém Špičáku vyrostla atypická vyhlídka. Připomíná obrácený bob

Tanvald má nad městem novou atypickou vyhlídku vejčitého tvaru, jež má představovat obrácený bob. Nachází se na místě, kde v minulosti býval start bobové dráhy. Konstrukce z kovu a laminátu je na skále na Malém Špičáku. Vyhlídka vznikla na podporu turistického ruchu, řekl starosta Tanvaldu Vyhnálek.

„Myslím a vím, že to sem přitáhne turisty, aby z toho trochu profitoval i podnikatelský sektor. Potřebujeme v naší lokalitě turistický ruch rozvíjet a dělat právě takové věci, které podpoří drobné podnikatele v ubytování nebo gastronomii," uvedl starosta.

Zájem o vyhlídku je podle něj značný už nyní, přes omezení, jež přinášejí vládní protikoronavirová opatření. „Chodí tam velké množství lidí, plno je hlavně v sobotu a neděli," uvedl starosta. Problémy byly podle něj v minulých týdnech s parkováním. „Podařilo se nám dostat na mapy.cz, aby příjezdová cesta vedla přes kemp, kde máme připravené parkoviště. Navigace předtím vedla řidiče přes Žďár, a to byl masakr, tam nebylo žádné parkoviště a stály tam mraky aut," dodal.

Vybudování vyhlídky nazvané Špička stálo 3,3 milionu korun, město na ni získalo dotaci 1,7 milionu korun z ministerstva pro místní rozvoj. Vyhlídka se nachází v nadmořské výšce 678 metrů nad mořem. Dostat se k ní dá pěšky, na kole i na běžkách. Od parkoviště u kempu je vzdálená asi 1,3 kilometru. Až nahoru, na vyhlídkovou plošinu, vedou čtyři metry vysoké žebříky. Podle starosty je ale na ní pěkný pohled i ze země. Zrcadlí se v ní okolní krajina.

Podobu vyhlídky navrhla skupina architektů Mjölk z Liberce, podle jejich návrhu v minulých letech vznikla i rozhledna nazvaná Boží vyhlídka u Božího Daru na Karlovarsku, rozhledna ve tvaru okurky v Heřmanicích na Liberecku či atypická vyhlídka Růženka v Českém Švýcarsku.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Mjölk

Štítky rozhledna, Tanvald, Malý Špičák, vyhlídka, Tanvaldský Špičák, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Malém Špičáku vyrostla atypická vyhlídka. Připomíná obrácený bob  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.