Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dvacet dětí na táboře náhle onemocnělo. Zřejmě šlo o virovou infekci

Na letním táboře na Jablonecku onemocnělo v červenci náhle zhruba 20 dětí, asi šlo o virovou infekci. Jinak průběh letní dětské rekreace v Libereckém kraji zatím hodnotí hygienici jako klidný.

V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí Krajské hygienické stanice Zuzana Balašová. Dětem na táboře s hromadným onemocněním bylo nevolno, zvracely, měly průjem a bolesti břicha. Zvýšenou teplotu neměly. „Byla jim poskytnuta lékařská péče, nikdo nebyl hospitalizován. Všichni byli nejdéle do druhého dne v pořádku a nikdo další neonemocněl. Probíhá epidemiologické došetření této záležitosti, zatím se na základě zjištěných skutečností domníváme, že se jednalo o onemocnění virového původu," uvedla vedoucí krajského oddělení hygieny dětí a mladistvých Petra Hrubá.

Při 60 kontrolách uložili za první prázdninový měsíc čtyři pokuty v součtu za 7000 korun.

Za posledních 14 dnů nemuseli hygienici řešit ani jeden případ výskytu či podezření na onemocnění covid-19 u účastníků prázdninových akcí pro děti pořádaných v kraji. S uloženou karanténou se ale navrátilo zpět do kraje zhruba 60 účastníků z tábora pořádaného na území jiného kraje. „Z prvních testů zatím nikdo není pozitivní," dodala Hrubá.

Přívalové deště si vyžádaly evakuaci tří táborů

Letos organizátoři dětských akcí hygienikům v kraji nahlásili zatím konání 260 táborů a dalších akcí s 374 turnusy, kterých by se mělo zúčastnit 19.280 dětí. Hygienici dosud nemuseli žádný dětský letní tábor zakázat a ani nezjistili žádný neohlášený. Při přívalových deštích ale museli svoji základnu dočasně opustit za pomoci hasičů účastníci tří táborů. „Po poklesu hladiny vod všechny akce pokračovaly," uvedla Balašová.

V červenci hygienici zkontrolovali v kraji 45 táborů, devět jiných podobných akcí a šest provozovatelů stravovacích služeb pro letní dětskou rekreaci. Zjištěné nedostatky se týkaly zásobování pitnou vodou, skladování potravin, zajištění podmínek pro osobní hygienu dětí i vedení zdravotní dokumentace. Hygienici v červenci také odebrali vzorky vody na 12 tábořištích zásobovaných z individuálních zdrojů, což jsou například studny či prameny. „Laboratorní výsledky z dosud vyšetřených vzorků potvrdily nevyhovující výsledek u tří zdrojů, a to v mikrobiologických ukazatelích, na několik výsledků čekáme," dodala Balašová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Letní tábor Na Kocandě

Štítky Jablonecko, zdraví, rekreace, tábory, děti, nemoc, Liberecký kraj, okres Jablonec nad Nisou, Krajská hygienická stanice, virové onemocnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvacet dětí na táboře náhle onemocnělo. Zřejmě šlo o virovou infekci  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.