Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Deset tisíc tun půjde během sedmi sekund k zemi. Komín na Brandlu čeká v sobotu demolice

Nervozita stoupá. 165 metrů vysoký komín v areálu jabloneckého Brandlu půjde v sobotu k zemi. Deset tisíc tun železobetonu se během pár sekund promění v sutiny. Na místě probíhají intenzívní přípravy, aby vše dopadlo tak, jak je naplánováno. K samotnému odstřelu dojde v sobotu mezi devátou a desátou hodinou. Kolem komínu bude bezpečnostní zóna o poloměru dvě stě metrů, do které nebude mít přístup veřejnost.

Pětatřicet let starý komín uzavírá jednu éru teplárenství v Jablonci, která byla řízena právě z areálu na Brandlu. Město ale v roce 2013 převedlo teplárenskou společnost pod sebe. Výsledkem je decentralizace, blokové vytápění a také zlevnění tepla pro aktuálně čtyři tisíce Jablonečáků a desítky institucí a firem.

Komín na Brandlu

165 metrů vysoký komín byl vybudován v roce 1985, na jeho stavbě se podíleli i vězni z nedaleké věznice. O rok později byl uveden do provozu. V roce 2013 ale přišla postupná decentralizace topné soustavy v Jablonci a komín přestal mít využití. V roce 2021, po pětatřiceti letech, tak půjde k zemi.

Komín tak pozbyl smyslu, proto může být zbourán. Demolici má na starost firma Metrostav. „Víme, že komín je symbol Jablonce. Doufám, že úspěšnou demolicí se zapíšeme i my do historie města,“ řekl ředitel oblastního zastoupení Metrostavu v Liberci Jan Syrůček.

75 kilogramů dynamitu

Samotná demolice proběhne v sobotu dopoledne. V komíně bude celkem 250 vývrtů o hloubce půl metru pro 75 kilo dynamitu. Samotný pád komínu potrvá sedm sekund a spadne na vyklizené budovy v areálu, které mají ztlumit energii pádu. 

Poté začne likvidace deseti tisíc tun suti plus odklízení budov a dalšího materiálu. „Chceme odpad zlikvidovat co nejdříve, hodně bude záležet na tom, co nám dovolí klimatické podmínky,“ dodal Syrůček.

Veškerý odpad, který v areálu vznikne - tedy především beton a ocel, bude vytříděn a recyklován. Beton se rozdrtí na recyklát a nevyužitelný či nebezečný odpad bude zlikvidován v souladu s platnými právními předpisy.

Jablonec díky tomu získá vlastně nový průmyslový areál. „O dalším využití areálu se vede diskuze,“ dodal předseda představenstva Jablonecké energetické Milan Kouřil.

Z odstřelu nervózní nejsem, říká střelmistr Pravda. Apeluje na lidi, aby dodrželi bezpečnostní opatření



Střelmistr Vladimír Pravda má za sebou už mnoho odstřelů a demolicí nejrůznějších budov včetně komínů. Ten jablonecký je výjimečný svou výškou i terénem, který se svažuje. I proto se nechalo stát několik budov, na které komín spadne a jeho pád se tím utlumí. Jak bude samotná demolice probíhat?

Jak těžké je sestřelit komín tak, aby dopadl tam, kam chcete?
Každá demolice přináší svá rizika, máme ale dobře udělaný stavebně technický průzkum. Vzhledem k tomu, že se ale jedná o poměrně starou konstrukci, dokážeme poměrně přesně predikovat vlastní odstřel, ale následné chování komínu při pádu už nejsme schopni přesně říct. 

V komíně máte 250 vývrtů pro dílčí nálože. Proč zrovna tolik?
Projektuje se to tak, aby nálože spolehlivě zajistily vymetení betonu a oceli.

Kam bude komín padat?
Komín tohoto typu není možné bezpečně odstřelit svisle dolů. Dojde tedy k jeho položení na vyklizené zbytky budov tak, aby se utlumila jeho energie při dopadu. 

O všechno se musí udělat, aby komín opravdu spadl tam, kam chcete?
V tomto konkrétním případě jsme geodeticky vytyčili osu pádu a poté nám geodeti vytyčili destrukční řez tak, aby bylo zajištěno to, že dojde k vymetení betonu v řezu jen tam, kde chceme.

Jste nervózní před tím, než dojde k samotnému odstřelu?
Zatím ne, uvidíme v sobotu (úsměv). Ani tak nejsem nervózní ze samotné trhací práce, ale spíš z toho, že terén v okolí je nepřehledný a co se týče lidí, všichni to potřebují zblízka vidět. Rád bych zdůraznil, aby lidé dbali bezpečnostních opatření. Je to kvůli ochraně zdraví a života.

Bude vymezená zóna, kde lidé budou moci být?
Zóna, která bude vyklizená, má dvě stě metrů. Prvním důvodem je plocha, kam můžou odletět části demolované konstrukce a také je to plocha, kam by komín mohl dosáhnout, kdyby došlo k jeho potenciálnímu pádu jinam, než chceme. Může dojít i k jeho zlomení, proto je ta plocha vytyčená tak, aby nedošlo ke zranění osob. 

Vy budete přímo kde při samotném odstřelu?
Místo odstřelu je poblíž kruhového objezdu na kraji Jablonce.

Jak dojde k samotnému odstřelu, používá se ještě páková roznětnice?
Ne, máme roznětnici, která má dvě tlačítka, bohužel roznětnici s pákou nemáme (úsměv).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky komín, Brandl, demolice, Metrostav, Jablonec, beton, Milan Kouřil, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Deset tisíc tun půjde během sedmi sekund k zemi. Komín na Brandlu čeká v sobotu demolice  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.