Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jabloneckého výrobce sirupů Kitl stála obnova Vratislavické kyselky sto milionů korun

Bezmála sto milionů korun investoval jablonecký výrobce sirupů, medicinálních vín a medovin Kitl do obnovy zchátralého areálu Vratislavické kyselky, který získal v roce 2018. Poprvé po letech ji mohli lidé ochutnat na Dni Vratislavické kyselky, kterým si firma připomněla 160 let od objevení pramene.

Historie Vratislavické kyselky sahá do roku 1862, kdy pramen objevil náhodou Karl Skollaude při hloubení studny pro bělírnu látek. Podle hydrogeologa Tomáše Vylity je místní kyselka kvalitní a chutnou středně mineralizovanou vodou. „Je tam trošku sulfátů, trošku hořčíku, jsou to vody vysoce proplyněné,"  řekl majitel společnosti a Podnikatel roku 2020 v Libereckém kraji Jan Vokurka. Díky přirozenému obsahu oxidu uhličitého nemusí být minerálka na rozdíl od většiny minerálních vod na českém trhu uměle dosycena.

Vodu čerpá Kitl ze dvou více než 200 metrů hlubokých vrtů z let 1964 a 1983. Dostaly jména Liberec a Jablonec. Minerálku plní do skleněných třičtvrtělitrových lahví se šroubovacím kovovým uzávěrem, lahve jsou vratné. Přírodní minerální voda přijde na 24,90 Kč, ochucená je o pětikorunu dražší. K tomu šest korun záloha za lahev. 

„Naše vize je dělat nejlepší minerálku v České republice. To, co tady vyvěrá ze země, je úžasná voda. Máme klasické příchutě, co byly i před rokem 1989, to znamená citron a pomeranč. Přidali jsme přírodní, protože dnes lidé koukají na složení a chtějí tu přírodní," řekl Vokurka. V minulosti se Vratislavická kyselka bez příchutě většinou nedělala kvůli usazeninám, ty už teď ale nehrozí. „Investovali jsme do špičkových technologií, které tehdy v minulosti nikdy nebyly. Všechny technologie jsou v nerezu, v tlakové nerezové oceli a máme špičkovou úpravnu vody," uvedl majitel.

Minerálka bude dostupná zatím v podnikových prodejnách v Jablonci a Liberci, k mání bude i na e-shopu a podle Vokurky už se ozývají i první větší odběratelé.

Kitl je ryze českou společností, vyráběl od roku 2007 nejprve v Jablonci, loni výrobu sirupů i sklady přesunul do areálu Vratislavické kyselky. Ke stáčecí lince na sirupy teď přibyla linka na stáčení minerálky. Firma má 35 stálých zaměstnanců a 15 brigádníků, odbyt sirupů zejména v současných horkých dnech podle Vokurky roste.

V letošním roce jsou zatím tržby zhruba o 15 procent výš než loni, kdy firma dodala na trh produkci za 96 milionů korun. „Pokud to vydrží, budeme letos mezi 105 až 110 miliony korun tržeb," dodal Vokurka.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, nápoje, zábava, firmy, Kitl, Vratislavická kyselka, sirup, minerální voda, Jablonec, Liberec, Liberecký kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Už chápu tu cenu. Vrty jsou slabé, tak se musí trochu potlačit chuť na ni. Kitl se asi zbláznil.

Neděle, 24. července 2022, 20:13Odpovědět

Jabloneckého výrobce sirupů Kitl stála obnova Vratislavické kyselky sto milionů korun  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.