Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Stádo skotu na Jablonecku trpělo bez krmiva, majitel se nestaral. Veterina mu krávy odebrala

Celkem čtyřiadvacetičlenné stádo skotu chované na Jablonecku v minulých dnech Státní veterinární správa (SVS) odebrala jeho majiteli. Kravám dlouhodobě chybělo krmivo, majitel se o ně nijak nestaral, zvířata byla podvyživená. Krávy už jsou v náhradní péči, majiteli za porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání a také plemenářského zákona hrozí pokuta až milion korun.

„Situaci se snažili řešit nejprve zemědělci z jiných hospodářství, kteří suplovali povinnosti chovatele a zvířata krmili z vlastních zásob.  Na své náklady zajišťovali i preventivní veterinární péči. Zároveň chovatele nabádali k plnění chovatelských povinností, bohužel neúspěšně,“ uvedl tiskový mluvčí SVS Petr Vorlíček.

K řešení situace tak byla povolána Krajská veterinární správa, se kterou však chovatel nespolupracoval. „Nereagoval na písemné oznámení a nedostavil se ani požadované termíny ke kontrolám,“ dodal mluvčí.

Při kontrolách stáda v nepřítomnosti majitele veterináři zjistili, že většina dobytka byla v podprůměrném výživném stavu a menší, než by odpovídalo křížencům masného plemene. Zvířata měla také nekvalitní srst a několik kusů mělo přerostlé paznehty s počínajícími deformacemi. „Na pastvině se též nacházely předměty, o které se zvířata mohla poranit,“ řekl Vorlíček.

Z kontroly také vyplynulo, že krávy dva až tři roky neměly žádné zásoby krmiva. „Některá zvířata nebyla označena ani vedena v centrální evidenci, jak chovatelům hospodářských zvířat ukládá legislativa,“ sdělil mluvčí SVS.

Chovatel tak podle SVS porušil zákon na ochranu zvířat proti týrání a také plemenářský zákon. Během několika dní se pak díky spolupráci s jabloneckým magistrátem podařilo zvířata umístit do náhradní péče.

Přestupek proti plemenářskému zákonu bude veterina s chovatelem řešit ve správním řízení napřímo. „Chovateli je možné uložit pokutu ve výši až jednoho milionu korun. Řešení přestupku za porušeni zákona na ochranu proti týrání je v kompetenci Magistrátu města Jablonec nad Nisou,“ uzavřel Vorlíček.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SVS

Štítky svs, veterina, krávy, skot, týrání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stádo skotu na Jablonecku trpělo bez krmiva, majitel se nestaral. Veterina mu krávy odebrala  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.