Počasí dnes24 °C, zítra27 °C
Úterý 25. června 2024  |  Svátek má Ivan
Bez reklam

Prázdninový tip: Cyklovýlet údolím Jizery i skalními městy

Výlet na kole údolím Jizery a kolem Klokočských a Suchých skal lze doporučit za hezkých letních dní. Start i cíl je u Boučkova statku na Malé Skále.

Začátek výletu je u Boučkova statku na Malé Skále a vydáte se po zelené pásové značce, trase 4099, přes Loučky a Klokočí na Rotštejn. Tam se odbočí podle skalního bloku vpravo a po modré pásové značce 4008 se dojede přes Bukovinu do Záholic. Odtamtud se po červené pásové značce, trase 4170, vrací cesta zpět na Malou Skálu.

Malá Skála

V obci se nalézá řada statků pojizerského typu, zejména v části zvané Vranové. Nejznámější je roubená a zděná usedlost zvaná Boučkův statek. V přízemí je vyhledávaná hospůdka, na půdě historická expozice a galerie výtvarného umění.

Suché skály

Hřeben Suchých skal o délce asi 600 metrů vznikl v období třetihor. Místní obyvatelé je nazývají Kantorovy varhany a horolezci Maloskalské Dolomity. Suché skály jsou chráněny již od roku 1956, dnes jsou přírodní památkou o rozloze 23 hektarů. Jsou oblíbeným horolezeckým terénem. Podobný útvar pokračuje na protějším pravém břehu řeky Jizery s názvem Vranovský hřeben.

Besedice

Obec Besedice je východiskem do Besednic­kých skal. V obci je několik roubených chalup. Je dobré nechat kolo na parkovišti a absolvovat okruh značený tímto skalním městem. Nechybí několik možností občerstvení.

Besedické skály

Turistické značky provedou romantickým bludištěm u Kalicha a nabídnou krásné výhledy ze skalních vyhlídek do údolí řeky Jizery, k hradu Frýdštejn, na Pantheon a Ještěd. Z Vysoké skály zase naopak ke Kozákovu. V jeskyni U Kalicha se skrývá oltář s vytesaným kalichem a letopočtem 1634. Na stěnách jsou úryvky z Kšaftu J. A. Komenského a verše. Místo bývalo útočištěm nekatolíků v dobách reformace. Na skalisku na vrchu Sokol je upravená vyhlídka na Suché skály.

Klokočí

V obci se nachází zajímavá lidová architektura. Vzhledem k tomu, že obytná stavení se přimykají ke skalním stěnám, jsou v nich vytesány sklepy a mnohdy i části obytných místností.

Klokočské skály a Rotštejn

Mírně nakloněnou krajinou je ukončena asi 2 kilometry dlouhou a 30 až 40 metrů vysokou skalní stěnou, z níž je nad obcí Klokočí vyčleněno několik samostatných věží. Přímo nad obcí se táhne impozantní rozsedlina, zvaná Klokočské průchody. V jižní části je Roštejnský důl se zříceninou skalního hradu Roštejn. Romantická zřícenina skalního hradu v Klokočských skalách. Byl založen na pískovcovém bloku koncem 13. století. Husité Rotštejn roku 1426 dobyli a vypálili. Je veřejnosti přístupný.

Dubecko

Vrch nad stejnojmennou obcí s nedávno otevřenou rozhlednou vybudovanou na telekomunikační věži.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky tip na výlet, prázdniny, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prázdninový tip: Cyklovýlet údolím Jizery i skalními městy  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.