Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jablonecká nemocnice plánuje druhé pracoviště magnetické rezonance

Druhé pracoviště magnetické rezonance chtějí vybudovat v nejbližší době v Nemocnici v Jablonci nad Nisou. Navazují tak na podzimní modernizaci stávajícího pracoviště z roku 2019. Zdejší nemocnice je jednou z pěti v Libereckém kraji s magnetickou rezonancí.

V rámci Libereckého kraje je celkem šest přístrojů, 5x 1,5 Tesla a jednou 3 Tesla. Dostupnost vyšetření rezonancí je omezená, čekací lhůty se pohybují kolem jednoho až dvou měsíců, třebaže u nás pracujeme v prodloužených dvanáctihodinových směnách a přidáváme další tři víkendové dny měsíčně. Za rok vyšetříme kolem 6 000 pacientů,“ řekl ředitel Nemocnice Jablonec Vít Němeček, proto plánují v nemocnici vybudování dalšího pracoviště. Druhé pracoviště zvýší kapacitu a dostupnost vyšetření pro pacienty i lékaře, ale i kvalitu některých vyšetření.

 „V nejbližších letech chceme druhé pracoviště se strojem, který má intenzitu pole 3 Tesla. Tato akce je součástí našeho dlouhodobého investičního plánu,“ poznamenal Němeček.“

Magnetická rezonance je zobrazovací metoda, která má velký význam pro diagnostiku širokého spektra úrazů a onemocnění. Jablonecká nemocnice provozuje od roku 2009 magnetickou rezonanci o síle pole 1,5 Tesla. Vloni vyměnila stroj a koupi nového financovala z dotačního programu REACT-EU. Technická i morální životnost takového zařízení je 10 až 12 let.

Nyní máme hotovou studii umístění nového stroje, zajištěno je i personální pokrytí, hotový je i průzkum trhu. Reálné náklady včetně stavebních úprav odhadujeme na 55 milionů korun včetně DPH,“ doplnil Němeček.

Snahu nemocnice podpoří i město Jablonec. „Tuto iniciativu nemocnice vítáme. Jednak navýší kvalitu služeb pro pacienty, a hlavně zkrátí čekací lhůty na specializované vyšetření a zvýší i provozní zisk městského zařízení,“ uvedl jablonecký primátor Miloš Vele (ODS) s tím, že město záměr nemocnice podpoří při žádosti o udělení souhlasu s vyšší kategorií přístroje od Přístrojové komise Ministerstva zdravotnictví ČR. Ta zasedá na začátku března.   

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Jablonec n. N.

Štítky magnetická rezonance, Nemocnice Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonecká nemocnice plánuje druhé pracoviště magnetické rezonance  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.