Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Liberec loni hospodařil s přebytkem 225 milionů. Opozice kritizuje malé investice

Hospodaření Liberce skončilo loni přebytkem 225 milionů korun, v roce 2016 bylo v plusu 156 milionů korun. Celkové příjmy města v roce 2017 činily 2,252 miliardy korun a meziročně byly vyšší o 210 milionů korun. Vyplývá to z údajů v závěrečném účtu, který dnes schválilo liberecké zastupitelstvo. Opozice ale kritizovala, že město není schopno více investovat.

„Přebytek svědčí o jisté neschopnosti nakládat s veřejnými prostředky," uvedl zastupitel Michal Hron (Starostové pro Liberecký kraj). Vadilo mu, že město ve výdajích utratilo o 352 milionů korun méně, než bylo ve schváleném rozpočtu. „Nepovažuji to za dobrý indikátor. De facto je to nesplnění usnesení zastupitelstva, že se to upotřebí na bohulibé městské věci, které jsou potřeba," dodal.

Podle náměstka primátora pro ekonomiku Jana Korytáře (Změna pro Liberec) peníze nezůstanou nevyužity, ale zapojí se do letošního rozpočtu.

Opoziční zastupitelka Martina Rosenbergová (býv. ČSSD) poukázala na to, že se příjmy města sice každoročně zvyšují, na rozvoji a údržbě města to ale podle ní vidět není. „Město doslova stagnuje, investiční akce zásadně nedosahují ani množství v době krize a po krizi, kdy bylo o tolik méně na příjmech," uvedla bývalá primátorka.

Ve srovnání s rokem 2010 přitom celkové příjmy města stouply o 267 milionů korun. Problémy má podle ní Liberec také v oblasti čerpání dotací. Loni město ze svého investovalo skoro 148 milionů korun a na dotacích získalo dalších 221 milionů, méně to bylo za posledních osm let jen v roce 2016.

Podle Korytáře je nižší objem investic daný tím, že současné vedení města v roce 2014 převzalo při svém nástupu jen dvě rozpracované dotační žádosti. „Nyní jich máme 75," uvedl Jan Korytář. Očekává, že letos by mohly vyjít projekty za půl miliardy korun.

Na letošní rok schválilo liberecké zastupitelstvo rozpočet s výdaji 2,795 miliardy korun, příjmy by měly být o 392 milionů korun nižší. Schodek město pokryje z loňského přebytku a peněz, které mu zůstanou z amortizačního fondu po dokončení refinancování dvoumiliardového dluhopisu. Investovat se chystá rekordních 520 milionů korun.

Autoři | Foto Jan Mocňák

Štítky Liberec, město, radnice, rozpočet, Jan Korytář, Starostové pro Liberecký kraj, Martina Rosenbergová, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec loni hospodařil s přebytkem 225 milionů. Opozice kritizuje malé investice  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.