Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V kauze výroby a vývozu stovek kilogramů drog do Švédska padly tresty. Nejvíc šestnáct let

Krajský soud v Liberci uznal vinnými sedm z osmi obžalovaných v případu rozsáhlé výroby drog určených hlavně pro švédský trh. Dva hlavní odběratele amfetaminu potrestal 13 a 16 lety vězení, výrobce a distributora Richarda Rákosníka sedmi lety. Všem hrozilo až 18 let vězení.

Laboratoř na výrobu drog byla léta v suterénu obchodního centra v Jablonci v Poštovní ulici, který devětapadesátiletý Rákosník spoluvlastnil. Muž získal status spolupracujícího obviněného a k trestné činnosti se přiznal.

Amfetamin syntetizoval podle své výpovědi od roku 2004, naplno se tomu začal věnovat někdy po roce 2008. Policisté varnu odhalili v roce 2016, podle znalců v ní mohlo být vyrobeno 650 až 880 kilogramů drogy.

Obžaloba se týkala let 2013 až 2016, kdy skupina vyrobila a prodala podle zjištění policie nejméně 263 kilogramů amfetaminu v hodnotě 75 milionů korun. Zhruba třetinu z tohoto množství se podařilo policistům v Česku a zahraničí zadržet.

Rákosník byl sice podle obžaloby hlavní postavou celé skupiny, jeho trest ale není nejvyšší. Soud zohlednil jeho spolupráci při vyšetřování. Hlavními odběrateli byli podle obžaloby osmapadesátiletý Luka Luburic a o šest let mladší Tibor Karnel. První je původem z bývalé Jugoslávie, druhý z Maďarska a oba žijící hlavně ve Švédsku. Ani jeden z nich se k trestné činnosti nepřiznal. Soud uložil Karnelovi 13 let vězení a Luburicovi 16 let.

Další obžalovaní měli podle obžaloby role prostředníků, kurýrů či pomocníků při výrobě a distribuci. Pode soudu důkazy svědčily o víně u pěti z nich, uložil jim tresty od podmínek po šest let vězení. Bez trestu vyvázla Iveta Bartáková, jež Rákosníka při cestách doprovázela.

Autoři | Foto Syner

Štítky soud, drogy, Rákosník, Švédsko, droga, věznice, výroba, Liberec, Jablonec, Česko, Maďarsko, Jugoslávie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kauze výroby a vývozu stovek kilogramů drog do Švédska padly tresty. Nejvíc šestnáct let  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.