Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V botanické zahradě uvidíte masožravky, které jinde na světě nevystavují

Botanická zahrada v Liberci si připsala světové prvenství. Nově totiž veřejnosti nabízí pohled na venezuelské a tropické masožravky, které zahrada jako jediná na světě prezentuje návštěvníkům.

Botanická zahrada v Liberci obohatila svoji expozici o masožravé láčkovky z tropických velehor a masožravé bromeliovité rostliny, které rostou na Gran Sabaně ve Venezuele. „Podle zpráv, které máme, jsme první na světě, kdo tyto skupiny rostlin předvádí veřejnosti,“ řekl dnes ředitel zahrady Miloslav Studnička.

Vzácné exponáty jsou ve dvou oddělených prostorech pavilonu masožravých rostlin. Speciální klima pro vysokohorské láčkovky (nepenthes) zahradníci vytvořili v uzavřené vitríně. „Je tam stále kolem 15 stupňů Celsia a vzdušná vlhkost mezi 90 až 100 procenty,“ řekl Studnička.

Podle něj má liberecká zahrada ve sbírce asi 30 druhů těchto chladnomilných masožravých rostlin, některé pěstuje už čtvrtstoletí. „Botanických zahrad, které je mají, pokud je mi známo, je málo. Spočítali byste je na prstech jedné ruky a samozřejmě je nevystavují pro jejich choulostivost,“ uvedl ředitel liberecké zahrady. Ve speciálně upravené vitríně je sedm druhů, podle ředitele je budou průběžné měnit.

Pozoruhodné jsou rozličným tvarem pasti, které připomínají střevíček, ptačí budku či měšec. V přirozeném prostředí patří tyto rostliny ke kriticky ohroženým, jsou ze Sumatry, Filipín či Bornea a vyskytují se v polohách 1400 až 2600 metrů nad mořem. Studnička očekává, že z vystavených exponátů mezi návštěvníky asi největší ohlas sklidí nepenthes rajah z rodu láčkovek z Bornea.

„Je známá největšími pastmi na světě. Tyto jsou asi třetinové oproti tomu, čeho může dosáhnout v přírodě, ale i tak jsou krásně velké a už taková past dokáže ulovit malého obratlovce,“ uvedl Studnička. Past, takzvaná láčka v expozici je velká asi jako dětská ruka. Přirozené prostředí se pokusila botanická zahrada vytvořit i pro masožravé bromeliovité rostliny, které rostou jen na Gran Sabaně ve Venezuele. Proto mají v expozici kameny a bílý písek s příměsí rezavého substrátu.

„Vyskytují se v poměrně vysoké nadmořské výšce a zase v extrémních podmínkách, kde mají nedostatek živin, často tam je mlha a tak dále. A zase tím, že jsou to rostliny pomalu rostoucí, obtížné na pěstování, žádná botanická zahrada je dosud nevystavila,“ uvedl Studnička. Sazenice získala liberecká zahrada asi před 20 lety.

Pro návštěvníky mohou být vystavené exponáty zajímavé právě tím, že mezi bromeliovitými jsou masožravé jen tři druhy. „Všechny ostatní, a je to velká čeleď, masožravé nejsou. To bylo velké překvapení, že tyto rostliny průkazně masožravé jsou,“ řekl Studnička. Dvě nové expozice za zhruba 100.000 korun botanická zahrada vytvořila díky příspěvku od Libereckého kraje. Podle ředitele se letošní sezona návštěvnicky vyvíjí dobře, a proto bude zahrada na Štědrý den opět zdarma přístupná. Senioři nad 65 let se dovnitř bezplatně dostanou dokonce po celý prosinec. Za rok zahradu navštíví kolem 50.000 lidí.

Autoři | Foto jablonec.com

Štítky masožravky, botanická, zahrada, Liberec, botanická zahrada, rostliny, láčkovka, Venezuela, Borneo, Štědrý den, Filipíny, Sumatra

V botanické zahradě uvidíte masožravky, které jinde na světě nevystavují  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.