Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Lékaři v Hrádku nemají o pohotovost zájem, zajistí ji Krajská nemocnice Liberec

O pohotovost v Hrádku nad Nisou se bude muset postarat Krajská nemocnice v Liberci. Místní lékaři totiž o zajištění pohotovosti nemají zájem. Mají zde přitom připravenou ordinaci.

Pohotovost v Hrádku nad Nisou na Liberecku zajistí od Nového roku Krajská nemocnice Liberec. Současný provozovatel Lázně Kundratice službu z provozně-ekonomických důvodů vypověděl, řekl novinářům náměstek libereckého hejtmana Přemysl Sobotka.

Službu podle něj musí zajistit kraj, který v současné době vyjednává s lékaři v Hrádku nad Nisou, aby se do zajištění pohotovosti ve městě s 7600 obyvateli také zapojili. „Mrzí mě neochota praktických lékařů podílet se na zajištění velice důležité pohotovostní služby v Hrádku nad Nisou, a to i přesto, že ve druhé polovině letošního roku došlo k finančnímu navýšení u hodinových sazeb. Děláme ale maximum proto, aby od ledna příštího roku zůstala služba zachována,“ dodal Sobotka.

Pro Liberecký kraj je podle něj podpora kvalitní zdravotní péče prioritou, ročně dává na zajištění pohotovosti téměř 15,5 milionu korun a další zhruba dva miliony na zubní pohotovost. V Hrádku nad Nisou je pro pohotovostní službu připravena ordinace, která patří městu. „Chystáme se pro ni pořídit nové vybavení, EKG, defibrilátor, ale také třeba počítač, zhruba za 200.000 korun,“ řekl starosta Josef Horinka.

V Osečné zůstane dosavadní pohotovost 

Je rád, že se podařilo s krajem dohodnout na zajištění péče. „Do Liberce je to od nás sice jen 20 kilometrů, ale myslím, že město s téměř 8000 obyvateli si lékařskou pohotovost zaslouží,“ poznamenal. Lázně Kundratice zajišťují na základě smlouvy s krajem lékařskou pohotovostní službu pro dospělé v Osečné a Hrádku nad Nisou, za to od kraje dostávaly téměř 2,177 milionu korun za rok.

„Lékařská pohotovostní služba v Osečné zůstane zachována,“ řekl Sobotka. V Hrádku ji převezmou lékaři liberecké nemocnice. Do budoucna by ale podle Sobotky kraje uvítaly, kdyby se pohotovostní služba soustředila jen do spádových nemocnic, kde je možné zajistit kvalitnější péči. „Už přes dva roky se o tom mluví, čekáme na rozhodnutí ministerstva zdravotnictví,“ dodal hejtmanův náměstek.

Autoři | Foto KNL

Štítky pohotovost, Hrádek, nemocnice, Hrádek nad Nisou, Krajská nemocnice Liberec, lékař, Přemysl Sobotka, Liberecký kraj, Lázně Kundratice, Osečná, Josef Horinka

Lékaři v Hrádku nemají o pohotovost zájem, zajistí ji Krajská nemocnice Liberec  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.