Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Technické služby přejdou na německý model řízení. V dozorčí radě bude nově devět politiků

Technické služby města Liberce (TSML) přejdou na takzvaný německý model řízení, kdy v představenstvu jsou manažeři a politici jen v dozorčí radě. Se změnou stanov u společnosti stoprocentně vlastněné městem zastupitelé Liberce souhlasili..

Podle náměstka primátora Jiřího Šolce (SLK) by změna měla přinést lepší způsob řízení podniku i zlepšení vzájemné komunikace. „Aby se odstranila dvojkolejnost či trojkolejnost pokynů ze strany města," uvedl.

Části opozice se nelíbilo, že představenstvo zůstane pětičlenné a počet členů dozorčí rady se zvýší z pěti na devět. Josef Šedlbauer (Změna) poukázal na to, že v nesrovnatelně větším dopravním podniku s německým modelem řízení jsou v představenstvu tři manažeři. Šolc to vysvětlil tím, že v představenstvu TSML bude ředitel podniku, ekonomický ředitel a vedoucí jednotlivých středisek. Doufá, že je to povede k větší odpovědnosti. „Věřím, že to fungovat bude," řekl.

Obavy i u Starostů

Obavy z pětičlenného představenstva měl ale i Šolcův stranický kolega Michal Hron (SLK). „Nabádám budoucí dozorčí radu aby bedlivě sledovala, zde to nebude mít negativní dopady," řekl.

Opozice také neúspěšně navrhovala, aby se dozorčí rada navýšila jen o dva členy na sedm. Podle Hrona je ale devítičlenná dozorčí rada potřeba i proto, že na ni přejdou některé kompetence z vedení města. Například bude jmenovat a odvolávat představenstvo. „Sleduje se tím, aby větší počet zastupitelů to měl ve svých rukou," dodal Hron.

TSML

Technické služby se základním kapitálem skoro 127 milionů Kč jsou ve stoprocentním vlastnictví města, které je také jejich klíčovým zákazníkem. Zakázky pro něj tvoří zhruba 80 procent tržeb. Společnost se 160 zaměstnanci se stará ve městě o 400 kilometrů silnic, 300 kilometrů chodníků a 180 hektarů zelených ploch. Loni podnik při tržbách za bezmála 190 milionů korun skončil v zisku bezmála milion korun.

Autoři | Foto TSML

Štítky Liberec, TSML, Technické služby, dozorčí rada, Jiří Šolc, Josef Šedlbauer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Technické služby přejdou na německý model řízení. V dozorčí radě bude nově devět politiků  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.